Emléktáblát kapott Haraszti Zsuzsa, vásárhelyi nótaénekes – videóval

Vajda utcai lakóházán avatták fel ma délelőtt Haraszti Zsuzsa, magyarnóta-énekes emléktábláját. Vásárhelyi Szilárd – a nótaénekes özvegye – maga is énekelt az avatón.

1984-től 2011-ig szórakoztatta a közönséget Haraszti Zsuzsa magyarnóta-énekes, aki ma délelőtt a vásárhelyi Vajda utca 28. számú házán kapott emléktáblát. Az avatón rokonai, barátai, ismerősei vettek részt, s emlékeztek – névnapján – a nótaénekesre.

Haraszti Zsuzsa 1944. január 26-án született, 2011. július 6-án pedig elhunyt. – Ebben a házban éltünk együtt – mondta Vásárhelyi Szilárd nótaénekes. – Együtt dolgoztunk a Hódikötben az anyagosztályon, ott ismerkedtünk meg. Elvitt engem egyszer Berei Erzsébethez, hogy megtudja, tudunk-e közösen énekelni. Kiderült, hogy igen. Ő javasolta, hogy válasszak én is művésznevet, így lettem a fellépéseken Égető Imréből Vásárhelyi Szilárd – mondta. Hozzátette, hogy Haraszti Zsuzsa is csak művésznév (amit az édesanyja után vett fel), hiszen a feleségét eredetileg Tóth Juliannának anyakönyvezték.

Vásárhelyi Szilárd avatta fel az emléktáblát

– Azért írattam a táblára a művészneveinket, mert bennünket ezeken ismert a város – tette hozzá. Vásárhelyi Szilárd és Haraszti Zsuzsa 36 évig éltek együtt, egy közös gyermekük született, annak három unokája. A közös gyermek nem folytatta szülei énekes foglalkozását, annak ellenére, hogy idehaza konzervatóriumot is végzett, most Hollandiában altatóorvos. Ahogy a nem közös gyerekek sem folytatták ezt a pályát.

Haraszti Zsuzsa annak idején opera kategóriában Ki mit tud?-ot is nyert. – A feleségem nagyon jó Wagner-énekes volt, de énekelt klasszikusokat, örökzöldet, operettet, csárdást és magyar nótát is. Évente 180 fellépésünk is volt, így nem a gyakorlás volt az elsődleges, hanem a műsorunk összeállítása. Nagyon szerettünk Koltai Zolival énekelni, akivel közösen jártuk a vidéket. De Németh Jóskát, Mónus Zsuzsit (utóbbi a Szeged Bár egykori énekese), és Kiss Zolit is meg kell említenem, aki bűvészként színesítette a műsorunkat.

Vásárhelyi Szilárd a táblaavató közönségének két nótát is énekelt, Kálmán Árpád hegedűkíséretével. Aki katonaként Miskolcról került Vásárhelyre, majd egy véletlen során lett Haraszti Zsuzsa kísérője húsz esztendőn át.

Hallgassa meg a nótákat:

emléktáblaharaszti zsuzsaHódmezővásárhelymagyar nótaVásárhelyvásárhelyi hírek