Emlékfát szenteltek az 50 éves kertvárosi iskolában

Antal Imre plébános szentelte meg a Szent József Kertvárosi Katolikus Általános Iskola 200, az iskola fél évszázados működése alatt az itt dolgozók neveit tartalmazó emlékfáját a ma délelőtti, az ’56-os forradalomra emlékező ünnepsége végén.

A hetedikes diákok ünnepi műsorát követően Antal Imre plébános szentelte fel az idén 50 éves kertvárosi iskola aulájában elhelyezett emlékfát, rajta az intézmény kétszáz pedagógusának, munkatársainak neveivel. Az emlékfát egyébként már a 30 évfordulóra avatták, most azonban – lévén az egykori Kertvárosi Általános iskola, mely később Tornyai János néven, majd ma már Szent József Kertvárosi Katolikus Általános Iskola néven egyházi intézményként működik – az aulában helyezték el.

Mindenkinek rajta van a neve, aki valaha is ebben az iskolában dolgozott

– 50 év a házasságban az aranylakodalom, papságban aranymise, az iskolában pedig, mondhatjuk, beköszöntött az aranyélet, az aranykor. Aki nem hiszi, jöjjön el, tapasztalja meg. Amióta rálátok az iskola életére, azt kell mondjam, valóban aranyélet van itt, amit láttam számomra megható – mondta Antal Imre plébános, aki szerint a fa az élet, a tudás jelképe. – Gyerekkoromban az édesapámmal, ha kimentünk kaszálni ez alá bújtunk el, a szentírásban a fa az élet jelképe. A pedagógusok is védelmet nyújtanak az itt tanulók számára, átadják tudásukat, segítenek a gyerekeknek gyökeret verni. A fa ágai közt a madarak fészket raknak, nevelik kicsinyeiket, az iskolában pedig gyerekek is elsajátíthatják a szárnyalás képességét, a tudás elsajátításán keresztül – fogalmazott, majd kérte a jó istent, áldja meg az iskola múltját, jelenét, a pedagógusokat és a gyerekeket és azokat is, akik már nem lehetnek itt. Majd megszentelte az aulában elhelyezett emlékfát.

Juhászné Wolf Edit iskolaigazgató elmondta: a 2024/2025-ös tanév az iskola ötvenedik tanéve, melyben erre a fél évszázadra emlékeznek. Ennek az első eleme volt az emlékfa felszentelése. Az emlékfának méltó helyet találtak. – Az évforduló alkalmas arra, hogy az itt dolgozó munkatársaknak, pedagógusoknak állított fát ünnepélyesen megáldjuk. Fontos számunkra, hogy mindenkihez eljusson, hogy ez az iskola 50 éve vallja azt, hogy a gyermekszeretet, a gyerekek értéke, a hit, a tudás mindennél fontosabb – mondta.

A délelőttöt egyébként a már nyugdíjas kollégákkal közösen, a múltra visszaemlékezve töltötték el.

emlékfaHódmezővásárhelyVásárhelyvásárhelyi hírek