„Emlékezz, emlékeztess és meséld el fiaidnak, hogy soha többet ilyen ne történhessen meg” – a holokauszt magyarországi áldozataira emlékeztek Hódmezővásárhelyen is

A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján, április 16-án közösen emlékezett a hódmezővásárhelyi Magyar Tragédia 1944 Kiállítóhelyet fönntartó Emlékpont, valamint Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Hódmezővásárhelyi Zsidó Hitközség.

A vásárhelyi zsidó temetőben a holokauszt áldozatainak tiszteletére állított emlékműnél néma főhajtással helyezte el a megemlékezés köveit Márki-Zay Péter polgármester, dr. Kis Andrea alpolgármester, Erdős László hitközségi elnök és Miklós Péter történész, címzetes egyetemi tanár, az Emlékpont szakmai tanácsadója.

2001 óta emlékezünk Magyarországon a magyar holokauszt áldozataira, ugyanis 1944. április 16-án kezdődött meg a magyarországi zsidók gettókba tömörítése Kárpátalján. Hódmezővásárhelyen a népszámlálások alapján az akkori zsidóságnak a fele, 400 ember halt meg a koncentrációs táborokban.

Miklós Péter az emléknap kapcsán elmondta: „Közel nyolc évtizeddel a mintegy hatszázezer magyar, köztük több ezer Csongrád-Csanád megyei és négyszáz vásárhelyi zsidó elhurcolása és meggyilkolása után kötelességünk emlékezni rájuk és feladatunk küzdeni a felejtés ellen. Az ártatlanul elpusztított áldozatok emlékének ápolását és a származási alapon való megkülönböztetés elfogadhatatlanságának tudatosítását szolgálják az ilyen emléknapok, mint a mai.”

A megemlékezést szolgálja a helyi, Tuhutum utcai izraelita temető felújítása is, ahol a legrégebbi sírhelyek 150 évesek. Ezek felújításával kezdték a munkákat, mondta a Vásárhelyi TV-nek Erdős László, a helyi zsidó hitközség elnöke. Ebben a munkában a Szegedi Tudományegyetem hallgatói is segítséget fognak nyújtani.

A temetőnek szeptember-október környékén egyfajta újraszentelése történhet meg, erről már dr. Kis Andrea alpolgármester beszélt. Egyben felidézte a tavaly elhunyt Dr. Erdélyi Miklós szavait is: „Emlékezz, emlékeztess és meséld el fiaidnak, hogy soha többet ilyen ne történhessen meg.”

Dr. Kis AndreaemléknapErdős LászlóHódmezővásárhelyi Zsidó HitközségholokausztMiklós Péterzsidóság