Elvették a fejük felől több tíz ukrajnai menekült szállását vagy sem?

A helyszíni riportban mást mondanak, mint Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Egy júniusi kormányrendelet szerint ugyanis kizárólag azok a kaphatnak támogatott szállást, akik háborús területről érkeznek Magyarországra. Ez a Komárom-Esztergom vármegyei Kocson élő mintegy 120 menekültet érintett teljesen rosszul, hiszen a június 28-án kihirdetett kormányrendelet szerint a háború sújtotta területnek kizárólag az ukrajnai, ahogy a jogszabály fogalmaz, katonai műveletekkel közvetlenül érintett közigazgatási egységei számítanak.

Ezért volt kénytelen körülbelül 120 ember, többségében magyar anyanyelvű, de ukrán állampolgár kiköltözni eddigi, menedéket nyújtó otthonából, mivel a rendeletnek az aktuális rendelkezése augusztus 21-ével lépett hatályba.

Bakonyi Anikó, a Helsinki Bizottság helyszínen tartózkodó menekültügyi programvezetője azt mondta a 24.hu-nak, hogy Kocson eddig működő szálláshelynek megszűnt a szerződése, és lecsökkent azoknak is a köre, akik jogosultak erre a támogatott szállásra. Ráadásul azt már a Telexnek mondta, hogy meglátása szerint ezzel mintegy 10 milliárd forintot spórol csupán a kormány.

Ráadásul a háború sújtotta területeket tartalmazó listát az orosz–ukrán háború elől Magyarországra menekülő személyekért felelős kormánybiztos állítja össze a honvédelemért felelős miniszter és a külpolitikáért felelős miniszter bevonásával.

Gulyás Gergely a Telexnek a mai kormányinfón azt mondta, hogy úgy tudja, a szállásadó beengedte a 120 embert és megoldotta az ellátásukat. Hozzátette, hogy 80-120 embernél kellett-e volna méltányosságot gyakorolni vagy sem, állnak a vita elébe.

Tekintsék meg a Telexnek a helyszínen készített videóriportját.

Gulyás GergelyKocsKormányrendeletmenekültek