Elveszíthetik közalkalmazotti jogviszonyukat a pedagógusok

Csütörtök délután ismét egy asztalhoz ültek a pedagógus-szakszervezetek képviselői és Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár. Az érdekvédők az egyeztetés után sajtótájékoztatót tartottak, ahol elmondták: a sztrájkköveteléseket illetően nem jutottak dűlőre.

A kormány valószínűleg egy új jogállási törvény alapján kívánja rendezni a béreket, óraszámokat és minden egyéb kérdést, amiről a tárgyalás előtti utolsó pillanatban értesítették a szakszervezeti vezetőket. Ez a javaslat egy teljesítményértékelési rendszer bevezetését irányozná elő, és a bérezést is ennek függvényében alakítanák át. A Pedagógus Szakszervezet alelnöke, Totyik Tamás azt mondta, ez oda vezethet, hogy a szakképzésben oktató kollégáikhoz hasonlóan a köznevelésben dolgozó pedagógusok is elveszíthetik közalkalmazotti jogviszonyukat, amit sem a PSZ sem a PDSZ nem támogat, hiszen az több munkavállalói jogosultság elvesztésével járna.

Maga a teljesítményértékelési rendszer önmagában is aggályos, hiszen ez nem oldaná meg a közoktatás alapvető problémáit, ugyanakkor meglehetősen szubjektív szempontokat is beépítene a rendszerbe, melyekkel hátrányos helyzetbe lehetne hozni azokat, akik nem kedvesek a kormány számára. „Hogyha csak önmagában egy teljesítményértékelési rendszerről beszélünk, és nem lehet ismerni, hogy az milyen rendszerhez kapcsolódik, akkor nem igazán értettük, hogy ez miért van az asztalon” – mondta a tárgyalást követő sajtótájékoztatón Nagy Erzsébet, a Pedagógus Szakszervezet ügyvivője.

A szakszervezetek egyébként folytatják a sztrájkot, melyhez rövidesen szakképzési intézmények munkatársai is csatlakoznak. Hódmezővásárhelyen legközelebb január 31-én lesz sztrájk, amikor a Németh László Gimnázium és Általános Iskola oktatóinak egy része függeszti fel a munkát a pedagógus tiltakozási hullám egyéves évfordulóján.

HódmezővásárhelyPedagógusok Demokratikus SzakszervezetePedagógusok Szakszervezetesztrájk