Elutasította a Márki-Zay Péter Facebook-kampánya ellen emelt kifogást a helyi választási bizottság

A beadványozó bírság kiszabását is kérte, de a grémium szerint nincs jogkörük a választási kampány költségeinek ellenőrzésére.

A beadványozó szerint törvényt sértett az ellenzéki tömörülés országgyűlési képviselőjelöltje azzal, hogy a törvényben meghatározott kampánykeret-korlátozás megkerülése érdekében külső finanszírozó igénybevételével folytatott kampányt közszereplői közösségi oldalán. A panaszos azzal érvelt, hogy Márki-Zay Péter Facebook-oldalán megjelenő tartalmakat fizetett hirdetések népszerűsítik. A beadvány arról szól, hogy miközben a választási kampánytevékenységgel összefüggő kiadások felső határa 5 millió forint, a kifogáshoz csatolt képernyőfotók alapján március 12. óta több mint 24 millió forint értékben jelent meg olyan hirdetés a jelölt közszereplői oldalán, amelyek finanszírozója a közösségi oldal hirdetéstárának adatai szerint a kormanytvaltok.hu nevű internetes holnap. A beadványozó indítványozta, hogy a helyi választási bizottság a jelöltet és a weboldalt egyaránt tiltsa el a további jogsértéstől, illetve bírságot is szabjon ki.

A Feketéné dr. Szemző Margit vezette grémium pénteki határozatában a kifogást érdemi vizsgálat nélkül elutasította, indoklásuk szerint azért, mert annak vizsgálata nem tartozik egyik választási bizottság hatáskörébe sem. A választási kampány költségeinek elszámolásáról és ellenőrzéséről az Állami Számvevőszék és a Magyar Államkincstár jogkörébe tartozik.

kampányMárki-Zay PéterVálasztási Bizottság