Elsőfokon pert nyert a Datadat a közmédia ellen

A Fővárosi Törvényszék elsőfokú ítélete szerint a közmédiának fejenként 1,5 millió forintot kell fizetnie sérelemdíjként a felpereseknek.

Az Origo.hu után a Hirado.hu kiadója, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. ellen is pert nyert első fokon a Datadat, akik az ellenük folytatott rágalomhadjárat miatt tettek feljelentést.

A Fővárosi Törvényszék nem jogerős ítéletében megállapította, hogy a Hirado.hu-n 2022. március 28-án, 31-én és április 2-án megjelent cikkekben valótlanul állította a közmédia, hogy a Datadat adathalász cégcsoport, hogy álprofilokat és bérkommentelőket használtak, hogy illegális adatbázist használtak, hogy sms-eket küldtek, és hogy egymillió embert hívtak fel az illegális adatbázis felhasználásával.

A törvényszék arra kötelezte az alperest, hogy fizessen meg a felperesnek fejenként 1,5 millió forint sérelemdíjat – összesen 6 millió forintot – és 317 500 forint perköltséget.

A Datadat a tavaly tavasszal folytatott, „hamis állításoktól hemzsegő lejáratókampány” ügyében a többi érintettel együtt összesen közel száz sajtóhír miatt indított pert.

datadatközmédiasajtóper