Első fokon két rágalmazási pert nyert Szabó Bálint Márki-Zay Péterrel szemben – az ítélet nem jogerős, a felek fellebbeztek

Első fokon a Békéscsabai Járásbíróság Szabó Bálint magánvádlónak adott igazat Márki-Zay Péterrel szemben a rágalmazás vétségében indult két ügyben, és 400-400 ezer forint pénzbüntetésre ítélte két kijelentése miatt a vásárhelyi polgármestert. Az egyik ügy azért indult, mert Márki-Zay többszörösen büntetett előéletűnek nevezte Szabót, a másikban pedig a Zuschlag-ügy vádlottjának, mindkettőnek alaptalanul. Márki-Zay Péter utóbbi kijelentéséért már korábban elnézését kért. Az ítélet nem jogerős. Szabó Bálint az ítéletek kihirdetése után ma videóüzenetben jelezte, hogy súlyosbításért fellebbez, és felfüggesztett börtönt kér Márki-Zay Péterre, noha 2019-ben még más véleményen volt. Márki-Zay Péter védője felmentésért fellebbezett.

Első fokon két rágalmazási perben Szabó Bálint szegedi önkormányzati képviselőnek, mint magánvádlónak adtak igazat Márki-Zay Péterrel szemben. Az ítélet 400-400 ezer forint pénzbüntetés. Szabó azért indította el a pereket, mert Márki-Zay Péter többszörösen elítélt bűnözőnek és büntetett előéletűnek nevezte, illetve azt állította, hogy a Zuschlag-perben ő is vádlott volt. Ezen kijelentéseket ítélte ma alaptalannak a Békéscsabai Járásbíróság.

Szabó Bálint ma videóüzenetben jelezte, súlyosbításért fellebbez az ítélet ellen. Most már azt szeretné, hogy Márki-Zay Péter felfüggesztett börtönt kapna. Noha 2019-ben még a következőket mondta egy közös szereplés kapcsán:

Én csupán azt szeretném elérni, hogy a polgármester úr válogassa meg a velem kapcsolatos szavait, mondatait és a jövőben tartózkodjon minden rágalmazó kijelentéstől. Ennek jegyében pedig ebbe és a másik ügyben is pénzbüntetés kiszabását kérem polgármester úrra. Én nem szeretném sem azt, hogy a közügyektől eltiltsák, sem azt, hogy esetleg börtönbe kelljen menni, vagy felfüggesztett börtönt kapjon.

Márki-Zay Péter már akkor, 2019-ben is egyébként javította magát:

Elnézést kérek, ha nyelvbotlás vagy egyéb okból félreérthetően fogalmaztam. Tehát a tények ezzel szemben, amit én tudok, vagy ami az én tudomásomra jutott az az, hogy a büntetővizsgálatnak volt az alanya, gyanúsítottként, nem vádlottként, ezt a pontosítást ezennel megteszem.

– mondta akkor Márki-Zay és nem hivatalosan, bár kamerák előtt a két fél kezet fogott egymással. Ez persze nem jelentette a büntetőpereketől való elállást.

Szabó most azzal érvelt a bíróság előtt és videóüzenetében, hogy súlyosabb büntetésre van szükség, mert Márki-Zay Péter őt is és másokat is, ahogy mondta, előszeretettel rágalmaz, majd a pénzbüntetést röhögve kifizeti.

Az ítélet nem jogerős, mert az ellen nem csak Szabó Bálint fellebbezett súlyosbításért, hanem Márki-Zay Péter védője fellebbezésért is.

Szabó Bálintnak a korábbiakban nem csak mint felperes voltak olykor furcsán végződő esetei, volt, hogy maga sétált ki a bíróságról, ellenszegülve határozott bírói kérésnek. De a 2021 februári eltűnésével kapcsolatban (később szerencsésen előkerült) pedig a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság megszüntette a nyomozást, mert személyi szabadság megsértése és más bűncselekmény gyanúját sem tudták megállapítani. Szabó akkor megtámadta a határozatot és kezdeményezi a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság kizárását.

Márki-Zay PéterrágalmazásSzabó Bálint