Első fokon elutasította a Szegedi Törvényszék a Volánbusz keresetét – bár szerződés fennáll a felek között

Első fokon elutasította a Szegedi Törvényszék a Volánbusz Zrt. kereseti kérelmét Hódmezővásárhely Város Önkormányzata ellen, amelyben kérte a közszolgáltatási szerződés létrejöttének, érvényességének és hatályosságának a megállapítását 2021. március 10-június 4. között is. Az ítélet indokolása azonban még az is lehet, hogy a Volánbusznak kedvez egy, a felek között folyamatban lévő közigazgatási perben.

Első fokon ítéletet hozott a Szegedi Törvényszék a Volánbusz Zrt. és Hódmezővásárhely város között folyó polgári perben, melynek tárgya a helyi autóbusszal végzett menetrend szerinti személyszállítási közszolgáltatási szerződés létrejöttének, érvényességének és hatályának megállapítása volt, tavaly március 10 és június 4. között is.

Lakatos Péter bíró elmondása szerint a felperes Volánbusz Zrt. azt kérte, hogy a bíróság állapítsa meg, hogy a peres felek között létrejött a szerződés 2019. január 1. és 2023. december 31. közötti időszakra a személyszállítási közszolgáltatási szerződés, a helyi buszjáratokat illetően.

Azt a felperes is elismerte, hogy közöttük írásban ugyan nem jött létre a szerződés, de álláspontja szerint a közgyűlés által 2018-ban jóváhagyott közbeszerzési döntéssel és azt követően a teljesítés megkezdésével a szerződés létrejött, az érvényes és hatályos. A felek között ebben 2018 és 2019-re vonatkozóan teljes az egyetértés, 2020-tól azonban már nem. A város szerint az e-mailes levélváltások és a szerkeszthető formátumú döntések nem elegendő alaki követelmények.

A bíróság szerint azonban az e-mail váltásból, illetve abból a tényből, hogy Hódmezővásárhely városa a felperesi kérelemnek megfelelően csatolva küldte vissza a szerződéstervezetet, az következik, hogy a felek között a szerződés létrejött, az érvényes és hatályos. Mivel azonban a felperes kizárólag a szerződés megállapítását kérte, nem pedig az alperes marasztalását, a bíróság a keresetet elutasította. Jelenleg, a bíróság döntése alapján nincs jogvédelmi szükséghelyzetben a Volánbusz.

A felperesnek a város felé 2 millió 540 ezer forint perköltséget kell fizetni. Az ítélet nem jogerős.

A felek között zajlik egy közigazgatási per is, személyszállítási közszolgáltatás elrendelése tárgyában, ám amíg ezen polgári per folyamatban van, a közigazgatási pert felfüggesztették. Jelen polgári per első fokon meghozott döntésének bírói indokolása azonban akár a Volánbusznak is kedvezhet a közigazgatási perben.

bírósági perHódmezővásárhelyjogperSzegedi TörvényszékVolánbusz Zrt.