Előválasztás: az ATV-n és az RTL Klubon lesznek a miniszterelnök-jelölti viták

A Partizán tegnap kihirdette az első miniszterelnök-jelölti vita időpontját és helyszínét. Ma azonban az előválasztást szervező ellenzéki pártok közölték, az ATV és az RTL Klub képernyőjén lesznek láthatóak ezek a vitaműsorok.

A Jobbik, a DK, az LMP, az MSZP, a Momentum és a Párbeszéd már korábban megállapodott abban, hogy a teljes előválasztás során a szükséges számú ajánlást összegyűjtő miniszterelnök-jelöltek részt vesznek három vitán: kettőt az első forduló előtt, illetve közben, egyet pedig a két forduló között tartanak meg.

A pártok közlése szerint több médium és egyéb szervezet jelentkezett a viták lebonyolítására. A pártok ajánlatokat kértek, majd olyan szempontok szerint döntöttek, mint a vita elérhetősége a választók számára, az előválasztási folyamat és a vita népszerűsítésére tett vállalások, valamint a felvételek utólagos felhasználási joga.

A fenti szempontok alapján az alábbi időpontokban és felületeken lesznek megrendezve a hivatalos miniszterelnök-jelölti viták:

  • 2021. szeptember 12. – ATV
  • 2021. szeptember 24. – RTL Klub
  • 2021. október 4-10. között – RTL Klub

Az ellenzéki pártok döntésére a Partizán közölte, szomorúan vették azt tudomásul. Biztosak benne, hogy ,,a Partizán és médiapartnere, a 444 közönsége jelentősen eltér az ATV és az RTL Klub nézőitől: márpedig a vitát szervező médiumok sokszínűsége garanciát biztosít arra, hogy az előválasztási folyamatba minél szélesebb választói rétegeket lehessen bevonni.” Ugyanakkor továbbra is fenntartják a meghívásukat a miniszterelnök-jelöltek felé és a következő 3 hétben 32 egyéni körzetben biztosítanak lehetőséget a képviselőjelölteknek.

ATVelőválasztásképviselő-jelölti vitaminiszterelnök-jelöltPartizánRTL Klubvita