Elnyúló várólisták az egészségügyben

Magyarországon jelenleg nagyjából 40 ezer ember vár valamilyen műtéti beavatkozásra az állami egészségügyben, ami szinte tarthatatlan állapotokat idéz elő egyes területeken.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adatai szerint például a szürkehályog-műtét várólistáján közel 13 ezren szerepeltek márciusban, míg térdprotézisre 11,4 ezren, csípőprotézisre pedig 7,4 ezer beteg várt. A helyzet egyelőre nem javul, sőt, a szakemberek szerint csak átmeneti megoldásokkal operál a kormány.

Bár a napi.hu közérdekű adatigénylés útján megszerezte azt az adatsort, mely a különböző orvosi beavatkozásokra lebontva mutatja be, mekkora a sorok alakultak ki a műtétekre várók esetében, a vásárhelyi utca embere ennél rosszabb helyzetről számolt be. Az egyik hölgy például azt mondta nekünk, hogy ő március közepén regisztrált egy kardiológiai beavatkozásra, és szeptemberre kapott időpontot. Egy másik járókelő rokona pedig térdműtétre vár, amelyre októberben kerülhet sor.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adatai szerint nincs ilyen hosszú várakozási idő, ám a műtétre várók száma így is sokkoló. A legtöbben szürkehályog műtétre kértek időpontot, ők közel 13 ezren vannak. A térdprotézis műtét áll a második helyen, itt közel 11 és félezren érintettek. Azok sem járnak sokkal jobban, akik csípőprotézisre várnak, hiszen ők is 7 és félezren vannak. A koszorúér beavatkozások esetében is mintegy 3 ezer a műtétre várók száma.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adatbázisában azt is megnézhetjük, hogy a vásárhelyieknek mennyit kell várakozniuk, ha valamilyen műtétre regisztráltak. Táblázatunk azt mutatja, hogy a leghosszabb várólistával rendelkező műtétek esetében mennyien vannak előttük, és az utóbbi hat hónap átlagát figyelembe véve, megközelítőleg hány napot kell várniuk az orvosi beavatkozásra. Nem jobb a helyzet a vérvételeknél sem, tudunk olyan vásárhelyi esetről, amikor két és fél hónapra adtak időpontot.  

egészségügyHódmezővásárhelyNemzeti Egészségbiztosítási alapkezelővárólista