Elment egy legenda: meghalt Vass Gábor

Életének 64. évében hosszan tartó súlyos betegség után elhunyt a magyar szinkronszínészet legendás alakja, Vass Gábor színművész. Hangja által valamennyiünk háztartásába beköltözött a 80-as évek óta. Azok pedig pláne emlékeznek rá, akiknek a 90-es években volt HBO előfizetésük.

A Retro Rádió Facebook oldalán az jelent meg, hogy koronavírus fertőzés következtében hunyt el. A színész több médiának volt a csatornahangja, így a a Best FM és a Retro Rádió, valamint az HBO és az AMC-nek. Először épp az HBO csatornahangjaként hallhattuk őt rendszeresen.

De Vass Gábor már feltűnt a Miami Vice című sorozat eredeti szinkronjában, vagy éppen Sean Connery, mint James Bond magyar hangjaként. Sokan emlékezhetünk rá Bruce Willis eredeti hangjaként, a Die Hard 1, azaz a Drágán add az életedből, de az 1968-as Majmok bolygójában ő kölcsönözte a hangját Charlton Hestonnak. Ezen kívül sokszor szinkronizálta Samuel L. Jacksont. De ő volt Russel Crowe hangja a Gladiátorban is.

Mindezek mellett igen kedvelt szinkronhang volt animációs filmekben.

Ám nem szabad elfeledkeznünk arról sem, hogy foglalkoztatott színpadi színész is volt Vass Gábor. 1978-ban szerzett diplomát a Színház és Filmművészeti Főiskolán, majd dolgozott a szolnoki Szigligeti Színházban, a Szegedi Nemzeti Színházban 1979-84 között, ezután a Madách Színházban, majd szabadúszó lett. A színházi adattárában 65 bemutató szerepel, olyan művekben játszott, mint az Egerek és emberekben, Németh László Galilei című drámájában, de Szelim pasát is játszotta Mozart: Szöktetés a szerájból című operájában.

gyászVass Gábor