Elmaradnak az október 23-i nagy ünnepségek

A zászlófelvonás és a díjátadók mellett nem lesznek központi ünnepségek – mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs szerdai online tájékoztatóján.

Az október 23-i események megtartásával kapcsolatban arra kérik az önkormányzatokat, hogy tartsák szem előtt a járványügyi intézkedéseket, ha úgy is döntenek, hogy bármilyen eseményt megszerveznek.

Müller Cecília közölte, hogy újabb intézményeket neveztek ki, amelyek alkalmasak koronavírus-fertőzött betegek kezelésére, az orvosok, ápolók átirányítása is hatékonyan és gyorsan lezajlott. Az egészségügyi intézményben dolgozókat július óta online oktatással képezték tovább, hogy még hatékonyabban tudják végezni munkájukat, még hatékonyabban tudják kezelni a betegeket.

A remdesivir klinikai vizsgálata megkezdődött Magyarországon, ennek köszönhetően már nem szorul Magyarország importra. Fontos ez a készítmény, mivel megfelelő időpontban beadva akár 50 százalékban is csökkenti az elhalálozás kockázatát – jelentette ki.

A vérplazma-terápia hatékony, középsúlyos állapotban el lehet kerülni, hogy a beteg az intenzív osztályra kerüljön.

A tájékoztatás szerint van elég vérplazma, de az emelkedő fertőzöttszámok miatt továbbra is gyűjtik, ezért Müller Cecília arra kért mindenkit, aki teheti, jelentkezzen az országos vérellátó szolgálatnál vérplazmaadásra. Ez azért is kiemelten fontos, mert a tapasztalat szerint tíz meggyógyultból csupán egy személy vérplazmája tartalmaz kellő mennyiségű antitestet – mondta kérdésre válaszolva.

Kiss Róbert rendőr alezredes tájékoztatása szerint a személyforgalomban zökkenőmentesen lehet átkelni a határon, a teherforgalomban vannak két- három órás torlódások. Október 23-ig meghosszabbították a schengeni határon a belső ellenőrzést.

Koronavírus-világjárvány (COVID-19)Müller Cecíliaoktóber 23.operatív törzs