Ellenzéki pártok: kizárt, hogy a legfelsőbb körök és Orbán Viktor ne tudott volna a kegyelmi döntésről

A pedofil ügy kapcsán kiderült kegyelmi döntés miatt a közvetlen államfőválasztásért az összes nagyobb ellenzéki párt tüntetett vasárnap délután három órától a Kossuth térre. A felszólalók egységesen egyetértettek abban, hogy a legfelső szinteken tudni kellett a kegyelmi kérvény elbírásálásról, és ez nem egy hiba a rendszerben, hanem a rendszer igazi arca.

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció (DK) árnyékkormányának miniszterelnöke szerint a hatalom már többször állhatott volna a gyermekek oldalára. Arról beszélt, hogy a kormány éveken keresztül nem védte a gyermekeket. Pedig 2010 óta többször az oldalukra állhatott volna, de nem tette. Szerinte egész pedofil hálózat dolgozott azon, hogy a bűnök rejtve maradjanak.

Itt a hálózat minden egyes tagjának, a legutolsó választókerületig (Bicskét és Felcsútot emelte ki) megvan a szerepe, akik így vagy úgy, de legalább a bűnök eltussolásában szerepet játszanak.

Dobrev szerint túl sok a véletlen: véletlen, hogy Novák éppen K. Endre szülőfalujában nyaralt, hogy jóban volt Orbán testvérével és hogy épp hozzájuk közel álló ügyvéd védte, és hogy a Kúria elnöke épp felfüggeszti annak a szakmai lapnak a kiadását, ahonnan ez az ügy kiderülhetett.

Ezt a hálózatot nem lehet Dobrev szerint jogszabálymódosításokkal felszámolni, mert hiába módosítják a gyermekvédelmi törvényt, ha az illetékesek az alaphelyzeten nem akarnak változtatni. Kijelentette: az Orbán rendszernek menni kell. Azt kérdezte: vajon, akire nem lehet rábízni egy gyereket, arra rá lehet bízni egy országot? Szerinte Orbán már a saját rendszerében sem bízik.

A köztársasági elnököt jelenleg kapkodva választják meg, még a sarki boltost is nagyobb körültekintéssel választják ki, mondta, és nincs kétsége afelől, hogy ő sem fog hatalmi ellensúlyt képezni, a miniszterelnökkel szemben engedelmes aláíró lesz, mint ahogy szerinte Sulyok Tamásról most is csak ennyit lehet tudni. Ez egy elnökválasztási puccs szerinte.

105 nap múlva választás lesz, és a szavazólapokon ott lesznek a demokratikus pártok nevei is. Arról kell meglátása szerint meggyőzni az embereket, hogy vagy a pedofilmosdatókat, vagy a demokratákat választják. A kampány hamarosan elkezdődik, mondta. Az emberek felháborodását cselekvő energiává kell átváltani.

Szabó Tímea, a Párbeszéd politikusa szerint az állam pontosan tudhatta, mi folyik a bicskei gyermekotthonban. Meglátása szerint Magyarországon a szabadságot Orbán Viktor rendszere veszélyezteti, sőt, biztosítja a szörnyeknek, hogy szabad utat kapjanak tőlük.

Azt kérdezte, hogy ha valaki ekkorát hibázik, mint Novák Katalin, akkor miért jár luxusnyugdíj, lakás, titkárság?

A mentegetők és a mentegetett elkövetők nem homokszemek a gépezetben, hanem az egész gépezet ,,selejtes”, az egész rendszer, Orbán Viktorral az élen, bűnös. A miniszterelnöknek esze ágában sincs megvédeni a gyerekeket, lehullt a lepel a hamis, ,,család-, és gyermekvédelmi” mázról. A Fidesz kormányzásában a gyermekek továbbra sem számíthatnak védelemre szerinte.

A gyermekvédelemnek arról kellene szólni, hogy ne lehessen többet bántani, megerőszakolni gyerekeket, ne fázzon, ne nélkülözzön gyermek, kapjon minőségi oktatást. Nem a melegek elleni hergelés és a fóliázás a gyermekvédelem.

Orbán Viktor rendszere azt üzeni, mondta, hogy nem az a baj, hogy a pedofil bűncselekményekben érintettek kegyelmet kaptak, hanem hogy az kiderült.

Beszédében kitért Szabó arra is, hogy, ahogy azt az Átlátszó is írta, a légszennyezettségi adatok alapján a Samsung SDI gödi gyára 2019 és 2022 között rendkívül nagy mennyiségű, 88 tonna mérgező hatású oldószert bocsátott ki a levegőbe. Ők nem engednék, mondta, hogy Magyarországot ázsiai országok akkumulátor gyarmatává tegyék.

A gyermekvédelmi szervezetek munkájával párhuzamosan, azt figyelembe véve, az ellenzéknek is be kell nyújtani egy gyermekvédelmi javaslatot a parlament elé. Ez érintené nem csak a gyerekek, de a szakellátásban dolgozók körülményeit is.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke is arról beszélt, hogy nem hihető, hogy a miniszterelnök erről nem tudott és a pedofil ügy a rendszer lényegét mutatja meg. Szerinte nem igaz, hogy nincs meg az ellenzékben az a tudás, amellyel kormányozni tudnák az országot. Kiemelte azt is, minőségi lakhatás és megfelelő oktatás kell, ami nem lehet luxus.

Bedő Dávid, a Momentum frakcióvezető-helyettese még mindig, és joggal, a tömeg reakciója alapján, arra kíváncsi, K. Endre miért kapott kegyelmet? Szerinte amit ma a kormánypárt gyermekvédelemnek nevez, az egy üres politikai termék, egy aljas hazugság, és az áldozatoktól is azonnali bocsánatkérést vár el a kormány részéről.

Azt is mondta, mivel változást csak európai szinten tudnak elérni, ezért a Momentum egy európai gyerekvédelmi hatóság felállítását kezdeményezi. Ez egy olyan helyzet, amikor az államnak igenis kötelessége felelősséget vállalni.

Párttársa, Fekete-Győr András azt emelte ki, dühük egyre erősebb, szerinte az Orbán rendszer mindig megmutatja, hogy van lejjebb.

Iványi Gábor szerint Orbán Viktor ma megcsúfolja mindazt, amiben korábban együtt hittek. Szerinte is távoznia kell a közéletből, ha nem tudja hogyan, akkor majd segít neki. Szerinte Balog Zoltán, aki egy levélben azt írta, továbbra is hisz K. Endre ártatlanságában, ezzel a kijelentésével nagyon megbotránkoztató volt.

Azt is mondta, a mostani rendszer vezetése alávaló gazembereket mosdat fehérre, ezzel párhuzamosan pedig tiszta embereket sároz be.

Erre az egyik ,,példa” a szintén felszólaló Varju László volt, akit az MTVA elleni tüntetés kapcsán mondott ki a bíróság bűnösnek testi sértésben. De a DK politikusa azt mondta, az ő gyötrelmei semmik ahhoz képest, amit a bicskei gyermekotthonban kellett a nehéz sorsú gyermekeknek elviselniük, hosszú évekig.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere idézte a Miniszterelnök sajtófőnökét, Havasi Bertalant: „Reménytelen helyzetben lévő emberek kétségbeesett próbálkozásával a kormány nem foglalkozik”. Szerinte is sok botrány szárad már úgymond a kormány lelkén, amit súlyosbít, hogy a tanárokat, gyerekeket, szegényeket, fogyatékossággal élőket, melegeket nem hallgatja meg a végrehajtó hatalom.

Karácsony felszólalásában megemlékezett a néhány napja elhunyt Alekszej Navalnijról is.

A tüntetésen a Kossuth téren néhány ezer fős tömeg gyűlt össze, bár helyszíni beszámolók szerint, talán az eső hatására is, az esemény vége előtt már kezdtek hazaindulni az emberek.

Bedő DávidDobrev Kláraellenzéki pártokIványi Gáborkegyelemkegyelmi ügyKunhalmi Ágnespedofil-botránySzabó TímeaTüntetés