Elkészült a tervezet a nagy élelmiszerláncok ellehetetlenítésére

Lázár János többször beszélt arról, hogy a multik helyett egy hazai tulajdonban lévő kiskereskedelmi üzletláncnak kellene uralnia a magyar piacot, és ennek létrejöttében a kormányzatnak is szerepet kell vállalnia. A Telex birtokába került dokumentum szerint az állam az élelmiszerpazarlás megakadályozására hivatkozva nehezítené meg a legnagyobb külföldi élelmiszerláncok helyzetét.

A teljesíthetetlen beszolgáltatási szabály értelmében kötelesek lennének felajánlani az államnak, pontosabban a hamarosan létrejövő Élelmiszermentő Központnak (ÉMK) minden élelmiszert a minőségmegőrzési időtartam előtt 48 órával. Ez azért is abszurd, mert például a kenyér, a zsemle vagy más pékáru terméknek 24 órás a minőségmegőrzése, vagyis amint kijön a kemencéből a kenyér, már 48 órával a minőségmegőrzési végdátum előtt járunk, vagyis fel kell ajánlani az államnak.

Emellett a kiskereskedelmi adójukat 2,5 százalékról, 2,7 százalékra emelnék.

A törvénymódosítások a napi fogyasztási cikkek eladásából 100 milliárd forintnál nagyobb árbevételt elérő kiskereskedelmi láncokat érintené: Aldi, Auchan, Lidl, Penny Market, Spar, Tesco. A kiskereskedelmi adó megemelése természetesen nem csak az élelmiszerláncoknak szólna, mert ez a kiskereskedelem iparcikkes részét is érinti, a Media Markt, az IKEA, az OBI is érintett lehet.

A magyar tulajdonú láncok, a CBA, a Reál vagy a Coop franchise-rendszerben, több önálló társaságként dolgoznak, így elkerülhetik a célzott szabályozásokat.

élelmiszeriparkiskereskedelemkormányLázár Jánostervezet