Elképesztően túlárazott segélycsomagokat juttatott a szegényeknek a korábbi EMMI alá tartozó szervezet

Bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és pénzmosás, hanyag kezelés és közbeszerzési eljárásban versenyt korlátozó megállapodás miatt feljelentést tesz az Integritás Hatóság, miután lezárta vizsgálatát négy, uniós támogatású projekt ügyében. A vizsgálat a négyből két projektben összesen 10,2 milliárd forintos túlárazást állapított meg. A támogatást nyert Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) olyan beszállítókkal dolgozott, amely cégek extrém módon túlárazott összegben számoltak el alapvető élelmiszertermékeket.

A közbeszerzési eljárás során a három ajánlattevő egymással potenciálisan összejátszva határozta meg a beszerezni kívánt termékek árait.  A Hatóság eljárásai alapján valószínűsíti, hogy az egyik projekt esetében a Halker Kft. vezette konzorcium bruttó 7,6 milliárd forinttal túlárazva károsította meg a rászorulókat, míg a másik projekt esetében a Káta-Mill Plusz Kft. azaz bruttó 2,6 milliárd forinttal túlárazva károsította meg a rászorulókat.

A Hatóság értékelése szerint nagy részben ezek a cégek felelősek azért, hogy 1,4 millió csomaggal kevesebbet kaphattak a rászorulók. A felelőtlen gazdálkodás folyományaként 3,7 millió helyett 2,3 millió csomagot osztottak csak ki.

A túlárazás mértékét mutatja az a tény, hogy az élelmiszercsomagokba szánt 1 kilogrammos kristálycukrot az SZGYF a KSH által mért bruttó fogyasztói árak majdnem ötszöröséért vásárolta meg. Az átlagosan 266 forintos kristálycukrot 960 forintért szerezték be már a program kezdetekor, amelynek ára öt évvel később 1036 forintra emelkedett (szemben az akkor 262 forintos átlagárral).

A két cég nevével fémjelzett hálózat gyakorlatilag 10,2 milliárd forintot lopott el a szegényektől. Az ügy ékes példája annak, amit gyakran hangoztatok a nyilvánosság előtt: a hatalommal való visszaélés és a korrupció éppen a legkiszolgáltatottabb társadalmi rétegeket károsítja meg. Valószínűleg sajnos ez az ügy is egy lesz a sok közül, amelyekben mire érdemi előrelépés történik, addigra az elkövetők és az ellopott pénz nyomtalanul eltűnnek, gyakorlatilag következmény nélkül” –  kommentálta a vizsgálat eredményét Biró Ferenc, az Integritás Hatóság elnöke.

A négy vizsgált SZGYF-hez kapcsolódó projekt összesen 31,2 milliárd forint támogatást kapott, ebből 85 százalék európai uniós forrás volt. Az érintett projektek megvalósítási időszaka a 2016. október 1. és 2023. december 31. közötti időszakra esett.

(Forrás: integritashatosag.hu)

adományélelmiszerEMMIIntegritás HatóságSzociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság