Elismerő oklevelet kapott Vásárhely egyetlen habán keramikusa

A város elismerő oklevelét vehette át ma délelőtt Márki-Zay Péter polgármestertől az ötszörös Kézműves Remek-díjas vásárhelyi fazekas Tóth Mihály Györgyné Anna.

A habán stílusú kerámiákat készítő fazekas, étkészleteivel eddig ötször (legutóbb idén) nyerte el a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Magyar Kézműves Remek-díját, öregbítve Vásárhely jó hírét.

A város elismerő oklevelét ma délelőtt vehette át Márki-Zay Péter polgármestertől, aki azt is felajánlotta az alkotónak, hogy munkáit elérhetővé teszik a Tourinform irodában, illetve kiállítási lehetőséget ajánlott fel a Tornyai János Múzeumban.

– Nagyon örülök a városi elismerésnek. A díjazások azért fontosak egy művész számára, mert visszajelzést kap arról, hogy jó irányba halad-e vagy nem. Meghatódtam – mondta Tóth Mihály Györgyné Anna, akiről a Kézműves Remek-díj elnyerése után itt írtunk.

Márki-Zay Péter polgármester elmondta, hogy 1990 előtt állami centralizált kultúra létezett, amelyben egyvalaki tudott mindenkinél jobban mindet, a nyugati kultúrában pedig az államnak csak az a feladata, hogy megteremtse a polgárainak a lehetőséget a boldogulásra és gondoskodik a rászorulókról.

– Vásárhelyen mi ennek az utóbbi kultúrában hiszünk, ezért is örülök, hogy vásárhelyiek sikereit nekünk csak el kell ismernünk, támogató környezetet teremteni, nem agyonadóztatni. Tehetség alapon, szakmai sikereket elérő embereket, alkotókat kell támogatni. A város nem csak egy csokor virággal és egy oklevéllel támogatja az alkotót, de azzal is, hogy a Tourinform irodában Tóth Mihály Györgyné Anna keramikusművésznek kiállítási és értékesítési lehetőséget is adunk, de beszéltünk arról, hogy a múzeumban is kiállítási lehetőséget adunk neki – sorolta a polgármester. Aki azt is felajánlotta az alkotónak, hogy ha brossúrát készítenek, akkor azt időről időre a városi felületeken megjelentetik, s a város vendégeit is megajándékozzák majd Tóthné habán kerámiáival.

habán kerámiamagyar kézműves remek-díjMárki-Zay Péteroklevéltóth mihály györgynéVásárhely