Elismerő oklevelet kapott a várostól a Hódfó csapata

Annak a csapatnak a tagjai akik megálmodták, majd elkészítették a nemrégiben Kézműves Remek-díjat elnyert vásárhelyi hímzéssel díszített, horgolt nyári kalap-táska szettet.

Az elismerést Márki-Zay Péter polgármester adta át a városházán Blaskovics Lászlóné Zsuzsi tervezőnek és a kivitelezőknek. A vásárhelyi hímzéssel díszített, horgolt nyári kalap-táska szett, ahogy arról korábban már beszámoltunk a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Magyar Kézműves Remek pályázatán nyerte el a Kézműves Remek díjat. A kollekció kivitelezése komoly csapatmunka eredménye: készítői Fodor Györgyi csoportvezető hímezte, a táska bélését Kocsisné Ónódi-Szűcs Andrea készítette, a táska bőrfülét (más elfoglaltsága miatt az elismerő oklevelet a városházán átvenni nem tudó) Jelencsikné Tóth Enikő alkotta meg, Szabados Jánosné Éva pedig a divatos formájú kalapot horgolta pamutfonalból.

Fodor Györgyi és Blaskovicsné Zsuzsi a szettel, az Kézműves Remek kiállításon

A Hódfó Nonprofit Kft-nek nem ez az első sikere, hiszen egy korábbi pályázaton például a vásárhelyi hímzett karácsonyfadíszeivel is díjazott lett.

Márki-Zay Péter azt mondta, hogy az elismerést kapott vásárhelyi hímzés nem csak a város hírnevét öregbíti, de a felhasznált anyagok: a színes gyapjúfonál és a lenvászon is természetes anyagok. – Ez mind megfelel a jelenlegi világtrendeknek. Bár Hódmezővásárhelyen száz évvel ezelőtt is így nézett ki a vásárhelyi hímzés, de mára érett be igazán. Szerencsére vannak fiatalabbak a hímzők közt, de van, aki 84 esztendős és még mindig ezt a mesterséget gyakorolja, s a tudását át tudja adni a fiataloknak. Ez a hímzés jelen van a város vendégeinek adott terítőkön vagy dobozkákon, s a vásárhelyi diákok ballagótarisznyáin is. Azt remélem, hogy ez a hímzés a jövőben is egyre népszerűbb lesz, s a vásárhelyiek továbbra is azonosulni tudnak ezzel – tette hozzá.

Vásárhely polgármestere hozzátette, a város dolgozik azon, hogy ne vesszen el a vásárhelyi hímzés, melyet – akár, mint egy látványpékségben -, készítsék majdan üvegfal mögött, hogy azt minél többen láthassák majd és kedvet kaphassanak hozzá.

Márki-Zay Péter gratulált a csapat tagjainak, egy-egy oklevéllel és csokorral köszöntve őket.

díjHódfókamarakézműves remekszettvásárhelyi hímzés