Elindult a vásár: mérsékelten drágultak idén a fenyők Hódmezővásárhelyen

Óvatosak a fenyőfaárusok idén, mert a covid járvány miatt nem tudták felmérni, hányan fognak idén fenyőt venni karácsonyra. Kevesebb fát hoztak, de a kínálat hasonló az előző évekhez: a lucfenyőt, az ezüstfenyőt, és a nordmanndot keresik a legtöbben, de előfordulnak különleges kívánságok is.

„ Én 17 éve árulok itt, a Vásárhelyi Piacon. Idén méterenként 200 forintot emeltünk. Így a lucfenyő 2500 forinttól, az ezüstfenyő 3000 forinttól van, ezek a vágottak, de mindegyik fenyőből van töves is, amit ki lehet ültetni.”

– meséli Horváth Lídia, árus.

Ebben az évben minden bizonytalan, ezért a fenyőfások is kevesebb fát hoztak azért, hogy biztosan el tudják őket adni. Lídiáék szerencsés helyzetben vannak, ugyanis azokat a fenyőket, amiket nem adnak el, bedarálják, és koszorút készítenek belőle, de tavaly is csak három fát nem tudott eladni.

„A legtöbben a jól megszokott fákat választják, ez a lucfenyő. Vannak néha különleges kérések, van aki concolor, vagy duglászfenyőt akar, de ezek drágábbak, viszont nagyon finom citromillatuk van. A duglász ága kicsit vékonyabb, kisebb, ez szaloncukrot nem bír el”

– ismerteti a vásárhelyiek igényeit Horváth Lídia.

Hozott fagyöngyön is Zalából, hogy a fiatalok tudjanak mi alatt csókolózni, ad fenyőfatalpat kölcsönbe, és a gyerekeknek, óvodásoknak ingyen fát is. 3000 forint felett pedig ki is szállítják a fenyőfákat, sőt a fiúk még a lakásban is segítenek felvinni a majdani karácsonyfát. Az idősebbek nagyon keresik a lucfenyőből kötött csokrot, ezt leginkább a temetőbe szokták kivinni.

Fenyők választéka a piacon

Örök dilemma, hogy mivel okozunk nagyobb gondot. Ha élő fenyőt, vagy ha műfenyőt választunk, hiszen sokunkban az a képzet él, hogy az élőfenyő kivágásával károsítjuk az erdőket.

Horváth Lídia elmondta, hogy ők minden kivágott fa után újat ültetnek, nem egy erdőt károsítanak, hanem ezek a fák azért lettek ültetve, hogy később karácsonyfák legyenek.

A fenyőfaárus kiemelte, hogy a karácsony szerinte az élő fenyővel lesz tökéletes, mert annak van illata, és ahhoz köthető az összes gyerekkori emlékünk, gondoljunk csak arra, hogy szüleink mennyit vitatkoztak a fenyőfa talpba faragásán.

Karácsonyig több hipermarket parkolójában, és a fent említett Vásárhelyi Piacon is megtalálja a fenyőfásokat.

fenyőfaHódmezővásárhelykarácsonyfa