Elindult a palackok visszaváltása a boltokban

Mától elmétileg elindult a kötelező visszaváltási rendszer (DRS). Ennek lényege, hogy minden üveg, fém és műanyag egy deciliter és három liter közötti űrtartalmú palackos italtermék (kivéve a tej- és tejalapú termékek) vásárlásakor visszaváltási díjat fizet a vevő, amit később visszakaphat, ha visszaviszi.

A nem újrahasznosítható italcsomagolások egységes betétdíja 50 forint, az újrahasznosíthatókét a gyártó egyedileg határozza meg. Az érintett termékeket egy szabványos ábrával kell ellátni, amelyen egy Vigyél vissza! 50 Ft – felirat látható. Átmenetileg még találkozhatunk jelölés nélküli palackokkal, de ezeket nem veszik vissza.

A rendelet szerint minden 400 négyzetméternél nagyobb üzlettérrel rendelkező élelmiszerboltban biztosítani kell a visszaváltó automatákat, illetve az ezer főnél népesebb településeken is kötelező lesz ilyenek telepítése.

Az economx megkérdezte a nagyobb kereskedelmi egységeket, hány üzletükbe vezetik be a DRS-rendszert:

  • A SPAR a lehetőségeihez mérten felkészülten várja az indulást. „A MOHU-val közösen ebben a pillanatban is folyik a visszaváltó berendezések telepítése, melyben 345 üzletünk érintett.”
  • A Tescónak 147 darab 400 négyzetméter feletti üzlete van, a törvény előírásainak megfelelően ezekben fogják üzemeltetni az automatákat.
  • Az Auchan áruházak mindegyike 400 négyzetméter feletti, így az összes üzletben lesznek automaták. „A telepítések már elkezdődtek, és mindent megteszünk annak érdekében, hogy vásárlóink kényelmesen tudják használni az új megoldást.”
  • A Lidl szintén megkezdte a felkészülést. Minden áruházukban elérhetőek lesznek a visszaváltó automaták, amelyek telepítése folyamatos.
  • Az ALDI összes üzlete 400 négyzetméter feletti eladótérrel rendelkezik, ezért mindenhol elérhető lesz januártól. Mivel az átmeneti időszak alatt még kaphatóak lesznek termékek visszaváltási díj nélkül is, ezeket a DRS-automaták visszaadják majd, az ilyen termékek elhelyezésére szelektív tárolót helyez el az üzletlánc – válaszolták.
  • A PENNY-nél is zajlanak az egyeztetések és előkészületek. Az automaták számáról a következőt írták: „mindent megteszünk azok optimális elhelyezése érdekében az épületek paraméterei és a hatósági előírások szabta keretek között”.
ALDIIntersparLidlPET-palackSparTescoújrahasznosításvisszaváltás