Elhunyt Vízipók szinkronhangja

Nyolcvankilenc éves korában meghalt a Vízipók hangjaként ismert Pathó István – számolt be róla a Vox Mozimagazin. A színművész sokat szinkronizált, de a színpadokon is gyakran lehetett látni.

Pathó István 1935. július 25-én született Ököritófülpösön. A Mezőgazdasági Akadémián tanult, majd a debreceni Sztanyiszlavszkij Stúdióban kezdte pályáját. Láthatták a nézők a Csokonai Színházban, az egri Gárdonyi Géza Színházban, a Békéscsabai Jókai Színházban, valamint a kecskeméti Katona József Színházban szintén. A Nemzeti Színház művésze 1965-ben lett, később pedig fellépett a Pesti Magyar Színházban is.

Alig harmincéves volt, amikor a Nemzetibe szerződött. A szinkronszerepeiről vált igazán ismertté. Harkányi Endrével emblematikus párost alkottak a Vízipók-csodapókban, de ő volt a szinkronhangja a Hupikék törpikék Lustijának, a Maci Laci Bubujának és a Macskafogó bankigazgató egerének. Szinkronizált olyan klasszikus magyar rajzfilmsorozatokban, mint a Kukori és Kotkoda, a Kérem a következőt!, a Frakk, a macskák réme és a Mézga Aladár különös kalandjai. Hallhattuk továbbá A bárányok hallgatnak Lamarjaként, a Robotzsaru Dick Jones-aként vagy épp A keresztapa Amerigo Bonaserájaként.

Szerepelt számos filmben és sorozatban, többek közt a Pacsirtában, az Egri csillagokban, az Angi Verában, a Szomszédokban és a Kisvárosban. A kétezres évek második felében visszavonult.

elhunytgyászgyászhírmesePathó István