Elhunyt tíz krónikus beteg, mától megint lehet jogosítványt szerezni

3111 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 10 krónikus beteg. Ezzel 373 főre emelkedett az elhunytak száma. Mától újraindulhatnak a közlekedési vizsgák.

759-en már gyógyultan távoztak a kórházból. Az aktív fertőzöttek száma 1979 fő. Az aktív fertőzöttek 63%-a, az elhunytak 79%-a, a gyógyultak 51%-a budapesti vagy Pest megyei. 964 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 50-en vannak lélegeztetőgépen. A Pesti úti idősotthonban 40-re nőtt az elhunytak száma, 296 lakó és 26 dolgozó fertőzött.

Nem változott a Csongrád megyei fertőzöttek száma, továbbra is 101 regisztrált koronavírusos beteget tartanak nyilván.

Rémhírterjesztés miatt 83 esetben indult eljárás – hangzott el az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján. Járványüggyel összefüggésben 321 büntetőeljárást indítottak, 62 gyanúsítottat hallgattak ki. A rémhírterjesztés mellett 98 esetben csalás, 26 esetben közveszéllyel fenyegetés és 19 esetben járványügyi szabályszegés miatt indítottak eljárásokat. Országosan hétfőn 451 esetben intézkedtek a rendőrök a korlátozások szabályainak megszegése miatt: 248 esetben figyelmeztetéssel éltek, 120 esetben helyszíni bírságot szabtak ki és 83 esetben feljelentést tettek. Így a kijárási korlátozás szabályainak megszegése miatt a rendőrök már 45 770 alkalommal intézkedtek március 28. óta.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium engedélyével mától Budapest és Pest megye kivételével újraindulhatnak az országban a közlekedési vizsgák és utánképzések. Az első vizsgákat a jövő hétre szervezhetik meg. A vizsgákon a részvétel kötelező feltétele a védőfelszerelés – maszk és kesztyű – viselése. A veszélyhelyzetre tekintettel, a fertőzési kockázatok mérséklése érdekében rugalmasan kezelik az akár a vizsga napján beérkező lemondásokat is, és ilyen esetben ingyenesen biztosítanak új időpontot.

Innovációs és Technológiai MinisztériumKoronavírus-világjárvány (COVID-19)