Elhunyt Maggie Smith, a Harry Potter-filmek McGalagony professzora

89 éves korában elhunyt a kétszeres Oscar-díjas Maggie Smith, a Harry Potter-filmekből ismert McGalagony tanárnőt is megformáló színésznő.

A hatszoros Oscar-jelölt brit Dame Margaret Natalie Smith először az 1970-ben bemutatott Miss Jean Brodie virágzása című film főszerepéért kapott Oscar-díjat, másodszor pedig a legjobb női mellékszereplőnek járó elismerést is megkapta az 1979-es Kaliforniai lakosztályban nyújtott alakításáért. A 2000-es évektől kezdve rengeteg híres alakítása volt, például a Downton Abbey, a Szoba kilátással, illetve ő játszotta Minerva McGalagony professzort a Harry Potter-filmekben. Utolsó filmes szereplése a 2023-as A csodák útján volt, még az elmúlt évtizedekben is szinte minden évben voltak szerepei.

A halálhírt a színész fiai, Toby Stephens és Chris Larkin jelentették be a BBC beszámolója szerint. „Békésen hunyt el a kórházban ma reggel, szeptember 27-én, pénteken. Zárkózott ember volt, barátai és a családja körében töltötte utolsó napjait. Két fia és öt szerető unokája van, akiket lesújtott édesanyjuk és nagymamájuk elvesztése” – közölte a család.

elhunytharry potterMaggie Smithszínésznő