Elhunyt Jankovics Marcell

80 éves korában elhunyt Jankovics Marcell, a Nemzet Művésze, Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar rajzfilmrendező, grafikus. Több generációnak nyújtott kiváló és művészeti szempontból is magas hozzáadott értéket képviselő műveket.

Jankovics a szocializmus időszakában is bátran nyúlt a magyar mondakör témáihoz és a magyar irodalom remekeihez. Ezek a témák álltak egész alkotói pályájának fókuszában. Az egyik első, nagy sikert hozó műve a János vitéz volt, 1973-ban.

Jankovics emellett rendezője, tervezője szakértője és forgatókönyvírója is volt a Magyar népmesék sorozatnak. Aligha hiszem, hogy van gyerek (és felnőtt) Magyarországon, aki legalább néhány részt ne látott volna közülük.

Jelentősebb művei közé tartozott a Fehérlófia (1982), a Mondák a magyar történelemből (1986). A XXI. században is aktív maradt, kedvelt alkotása volt az Ének a csodaszarvaról és utolsó műve, melyet a forgatókönyv megírása után 28 évvel, 2011-ben mutattak be, nagy sikerrel, a világ számos pontján, Az ember tragédiája.

1974-ben Oscar díjra jelölték a Sisyphus című 3 perces alkotását, melynek forgatókönyvírója és rendezője is ő volt.

1994-ben a Magyar Művészeti Akadémia tagja lett, majd két évvel később kinevezték a Pannóniafilm Kft. ügyvezető igazgatójává. 1998–2002 között, majd 2010. augusztus 1. és 2011. október 15. között a Nemzeti Kulturális Alap Bizottsága, 1998-tól a Magyar Művelődési Társaság elnöke lett. A Kossuth- és Balázs Béla-díjas alkotót ma reggel érte a halál. Jankovics Marcellt a Magyar Művészeti Akadémia saját halottjának tekinti.

gyászJankovics MarcellJános Vitézkultúrarajzfilm