Elhunyt Erdélyi Miklós

74 évesen betegségben elhunyt Dr. Erdélyi Miklós ügyvéd, a Hódmezővásárhelyi Izrealita Hitközség elnöke. Erdélyi Miklós 1946. június 23-án született Hódmezővásárhelyen. A Bethlen Gábor Gimnázium elvégzése után a szegedi József Attila Tudományegyetemen tanult tovább. Tanulmányait kitűnő eredménnyel végezte, az egyetemen Népköztársasági Ösztöndíjas lett. 1968-ban fogadták jogi doktorrá. Édesapja dr. Erdélyi Sándor ügyvéd nyomdokaiba lépve 1978-tól haláláig ügyvédként dolgozott.

Szakmája iránti alázatával és kimagasló szakmai tudásával kollégái tiszteletét is kivívta. 1988 és 1991 között az Országos Ügyvédi Tanács tagja volt. Megyei megbízottja volt a Magyar Helsinki Bizottságnak. Életében jelentős szerepet töltött be a magyarországi zsidóság identitásának megőrzése. Igyekezett minél szélesebb körben megismertetni a magyar zsidóság hagyományait.

Márki-Zay: Öreg barátom volt

„Büszkén mondhatom, hogy öreg barátom volt” – írta Facebook-oldalán közzétett megemlékezésében Márki-Zay Péter polgármester. Felidézte, hogy ügyvédként az elmúlt években ingyen vállalta jogi képviseletét. Ahogyan korábban Rapcsák András néhai polgármestert is képviselte, amikor szembefordult vele a képviselőtestület nagy része – foglalta össze két éve az Index. Akkor az önkormányzati választásokkor kemény támadást kapott kormányoldalról, mert Márki-Zay támogatójának tartották.

– Még nem ismertem őt, amikor a 2018 februári időközi választás előtt két nappal egy lejárató szórólapon a teljes zsidó hitközséget és Erdélyi Miklóst is támogatómként sorolták fel. A 2018 áprilisi kampányban azután nyilvánosan a Fidesszel szemben helyben legesélyesebb jobbikos jelöltet támogatta, ugyanis Heller Ágneshez hasonlóan tökéletesen megértette az ellenzéki összefogás fontosságát – emlékezett vissza a városvezető közösségi médiás bejegyzésében.

„Azóta nemcsak mint ügyvédemmel, de mint a zsidó hitközség vezetőjével is gyakran találkoztam, képviseltem a nem zsidó vásárhelyieket a zsidó ünnepeken, építettük együtt azt a szeretetközösséget Vásárhelyen, amiben végre meghaladtuk a zsidó-keresztény ill. népi-urbánus ellentéteket. Ezt a szellemet tükrözte a már évekkel korábban felavatott II. János Pál pápa emléktábla is a vásárhelyi zsinagóga falán” – fogalmazott.

– zárta posztját. Erdélyiről az év elején még annak kapcsán írtunk, hogy Hárs Gábor egykori varsói nagykövet, volt országgyűlési képviselő, holokauszt-túlélő Egy túlélő naplója című könyvsorozatának harmadik kötetének bemutatóján vett részt a Magyar Tragédia 1944 Kiállítóhelyen.

egyházErdélyi MiklósgyászHódmezővásárhelyi Izrealita HitközségMagyar Tragédia 1944 kiállítóhelyzsidóság