Elhunyt Christopher Plummer

Néhány évvel ezelőtt, már magam sem emlékszem hol, de olvastam egy cikket, amelyben azt írta a szerző, hogy a tisztességes, stramm idős karakter szerepére Morgan Freemant, Max von Sydowt vagy Christopher Plummert tudná elképzelni, ők korunk legkiválóbb színészei ilyen szerepekre. Tavaly ilyenkor még mind a hárman köztünk voltak. Ma már csak Morgan Freeman.

Christopher Plummer december 13-án töltötte be 91. életévét. Torontoban született, és a filmvilág előtt, valamint azzal párhuzamosan komoly nevet szerzett magának a színházi világban is.

Színházi karrierje az 1953-ban indult a The Dark Is Light Enough című darabban. Filmográfiájában már az 50-es években olyan nevek tűntek fel, mint a legendás Henry Fonda vagy rendezőként Sidney Lumet.

Az igazi ismeretséget számára az ötszörös Oscar-díj-nyertes – köztük „legjobb film” és „legjobb rendező” – A muzsika hangja hozta el számára 1965-ben, amely lényegileg egy történelmi film (kisebb-nagyobb történelmi pontatlanságokkal), és amelyben a valóban létező személy, Georg von Trapp kapitányt játszotta.

Az 1970-es években főleg mellékszerepekben volt látható, olyan sikerfilmekben, mint az Aki király akart lenni (1975), A názáreti Jézus (1977) vagy a Csendestárs (1978).

Az 1990-es években fedezte fel magának ismét Hollywood, ekkor szerepelt ismét, mondhatni, minőségi filmekben, úgy mint a: 12 majom (1995), A bennfentes (1999), Egy csodálatos elme (2001).

Mindeközben viszont sikereket aratott a színpadokon is. 1982-ben Shakespeare Othellójának Jago szerepét osztották rá, óriási sikerrel játszotta és a New York Times kritikusa a jelenkor amerikai színjátszásának legjobb alakításaként méltatta. Ezután egy sor Shakespeare-dráma következett a Stratfordi Fesztiválon, New Yorkban és Londonban. De nem csak Shakespearet játszott, hanem George Bernard Shaw, Georg Büchner, Luigi Pirandello és Eugene O’Neill darabjaiban is közönség, illetve kritikai sikereket aratott.

2010-ben jelölték életében először Oscar-díjra Lev Tolsztoj megformálásáért a The Last Stationben. Plummer akkori megnyilatkozásaiban hangott is adott annak, miért „váratták” ilyen sokáig ezzel: „Nos, ahogy mondtam, ez az időről szól. Úgy értem, 80 éves vagyok, az Isten szerelmére! Irgalmazzatok!” – nyilatkozta még az Oscar-díj ceremónia napján a CBC-nek.

2012-ben Oscar-díjat kapott a legjobb mellékszereplő kategóriában a Beginners (Kezdők) című filmben nyújtott alakításáért.

2018-ban Oscar-díjra jelölték a legjobb férfi mellékszereplői kategóriában a A világ összes pénze című filmben nyújtott alakításáért, a jelölést egy Golden Globe- és egy BAFTA-jelölés követte.

Mindezek mellett a kanadai színészt hazájában, de a Muzsika Hangja miatt Ausztriában is kitüntették.

Christopher Plummergyász