Elhunyt a történelem legdurvább pszichológiai kísérletének atyja

Philip G. Zimbardo, a stanfordi börtönkísérlet vezetője 91 éves volt.

Philip G. Zimbardot 2024. október 14-én San Franciscó-i otthonában, családja körében, békés körülmények között 91 éves korában érte a halál. A nemzetközileg elismert pszichológus, oktató, kutató, író és médiaszemélyiség a Stanford Egyetem professor emeritusa volt.

A stanfordi börtönkísérlet (avagy Zimbardo-féle börtönkísérlet) pszichológiai szempontból vizsgálta az emberek fogságban való viselkedését. A kísérletet 1971. augusztus 14-20. között végezték a Stanford Egyetemen, Philip G. Zimbardo vezetésével. A résztvevő önkéntes diákok foglyok és őrök szerepét játszották el egy, az egyetem alagsorában berendezett börtönben. A kísérletet azonban a befejezés tervezett ideje előtt – hat nap után – félbe kellett szakítani, mert az alanyok viselkedésükkel veszélyeztetni kezdték egymás testi és lelki épségét.

A kísérlet a populáris kultúra része lett, számos filmet inspirált. Az eltelt évtizedekben azonban rengeteg kritika is érte a módszertanát, egyes vélemények szerint az egész kísérletet meghamisították.

Philip G. Zimbardo 1933-ban született, a New York-i Bronxban nőtt fel családja legidősebb gyermekeként. Ő lett szicíliai-amerikai családjának első tagja, aki egyetemi diplomát szerzett. A Brooklyn College-ba járt, ahol 1954-ben diplomát szerzett, pszichológia, szociológia és antropológia szakokon, ezután 1959-ben a Yale Egyetemen doktorált pszichológiából. Az 1960-as évek közepén a Yale Egyetem, a Columbia Egyetem és a New York Egyetem oktatója volt, ahol a patkánykísérletek helyett az emberi viselkedés vizsgálatára helyezte át kutatásait – foglalta össze a Legacy

kutatóoktatóPhilip G. Zimbardopszichológusstanfordi börtönkísérlet