Elhunyt 11 krónikus beteg, hétfőtől kicsit helyrebillen az élet

2863 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 11 krónikus beteg. Ezzel 323 főre emelkedett az elhunytak száma. Hétfőtől csak kerthelyiségben vagy teraszon lehet vendéglátóhelyen ücsörögni.

609-en már gyógyultan távoztak a kórházból. 983 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 49-en vannak lélegeztetőgépen. 

Csongrád megyében nem változott a regisztrált fertőzöttek száma, továbbra is 97 beteget tartanak nyilván.

Éjszaka megjelent a kormányrendelet a hétfőtől hatályos kijárási korlátozásokról. A sajtóban eddig megjelenteken túl néhány kiegészítés:

  • A vendéglátó üzlet – így különösen az étterem, a kávézó, a cukrászda, a büfé, a presszó – kerthelyiségében vagy teraszán a tartózkodás és a megrendelt étel, illetve ital elfogyasztása megengedett.
  • A vendéglátó üzleten belül – az ott foglalkoztatottak kivételével – tartózkodni tilos. Kivételt képez az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása.
  • A vendéglátó üzlet üzemeltetőjének e rendelet hatálybalépésétől 2020. szeptember 1. napjáig nem kell a közterület-használati díjat megfizetnie a vendéglátó üzlet közterületen működő terasza után.
  • Vendéglátó helyeken a szabálysértés esetén a helyszíni bírság ötezer forinttól százezer forintig terjed, de a szabálysértés ismételt elkövetése esetén – százötvenezerig.
  • A felsőoktatási intézmény a hallgatók által a rektor döntése szerinti rendben látogatható.
  • A felsőoktatási intézmény kollégiuma hallgatók általi látogatása tilos. A védőtávolság megtartásához szükséges feltételek biztosításáról a rektor gondoskodik.
  • Magyarország egész területén a sportrendezvény nézők nélkül, zárt körülmények között megtartható, a sportegyesület által szervezett, valamint az amatőr sport, a szabadidős sport és a tömegsport célú edzésen való részvétel megengedett. A lóversenyt sportrendezvénynek kell tekinteni.
felsőoktatásKoronavírus-világjárvány (COVID-19)vendéglátóhely