Elhízott embereknél kevésbé hatékony a Pfizer/BioNtech (?)

Olasz kutatók jutottak arra vizsgálataik során, hogy a beoltott, túlsúlyos egészségügyi dolgozók szervezete fele annyi antitestet termel a második dózis beadását követően, mint az egészséges embereké.

Igaz még minden csupán feltételezés, de azt mondják, az elhízott személyeknek a későbbiekben akár egy kiegészítő adag oltóanyagra is szüksége lehet, hogy megfelelő mértékben legyenek védettek a vírussal szemben.

Korábbi kutatásokban azt már megállapították, hogy az elhízás közel 50 százalékkal növeli a koronavírusos halálesetek kockázatát, és 113 százalékkal magasabb az esélye, hogy a túlsúlyos fertőzöttek kórházi kezelésre szoruljanak, ugyanis ezek az emberek sokszor egyben krónikus betegek is.

Aldo Venuti, a római Istituti Fisioterapici Ospitalieri vezető kutatója és kollégái az antitestek mennyiségét figyelték meg 248 egészségügyi dolgozónál, miután megkapták a második dózist a Pfizer-vakcinából. A túlsúlyos embereknél csak feleannyi antitest termelődött.

Aldo szerint további kutatásokra van szükség, de fontos információk ezek az oltási tervekre vonatkozóan. Ha egy átfogóbb tanulmány is megerősíti a megállapításaikat, akkor a túlsúlyos emberek akár egy extra dózist is kaphatnának a jövőben a megfelelő védettség érdekében.

Forrás: 24.hu

Pfizer/BioNtechtúlsúly