Elfogadták a tizedik szankciócsomagot is, Magyarország nem vétózott

Magyar idő szerint majdnem péntek este 11-ig kellett várni arra, hogy az Európai Unió elfogadja az Oroszországot sújtó tizedik szankciócsomagot – írja a Reutersre hivatkozva a Portfolio.hu. Az EU igyekezett még a háború évfordulójának napján, február 24-én elfogadni a szankciócsomagot, de Lengyelország ellenállása miatt ez majdnem meghiúsult.

Az új szankciócsomag szigorítja a kettős felhasználású, azaz polgári és háborús célra is felhasználható eszközök exportját, valamint intézkedéseket tartalmaz olyan szervezetek és magánszemélyek ellen, akik az EU álláspontja szerint orosz propagandát terjesztenek, támogatják a háborút, vagy drónokat szállítanak Oroszországba.

A csomag továbbá kísérletet tesz arra is, hogy még több orosz pénzintézetet (többek között az Alfa-bankot) vágjon el a SWIFT rendszertől. A büntetőintézkedések révén összesen több mint 10 milliárd euróval csökkenhet az EU és Oroszország kereskedelme. Meglepetésre ezúttal Lengyelország próbált vétóval élni: Varsó szerint az Oroszországból származó gumi importtilalma olyan elnagyolt tervek szerint került be a csomagba, hogy semmilyen, vagy csak kis mértékű visszaesést jelentene az orosz szintetikus műanyagok európai importjában.

Európai Bizottságorosz-ukrán háborúOroszországszankciók