Élete első komoly megmérettetésére készül Miklós Fanni

Amikor a tehetséges zenészpalánta és a szakma már megbecsült képviselője együtt húzzák. A vásárhelyi Miklós Fanni és salgótarjáni Dűvő zenekar vezetője, Hrúz Dénes közösen szerepelnek egy országos megmérettetésen, amely a Népi örökségünk mesterei és tanítványai címet viseli. Az online térben zajló pályázatot az Örökség Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Népművészeti Egyesület írta ki a néptánccal és népzenével foglalkozó fiatalok és oktatóik számára.

A felső- bodrogközi mesterkurzuson élete első komoly megmérettetésére készült Miklós Fanni, mivel ennek a tájegységnek a muzsikáját választotta bemutatkozásul. A 15 éves lány a klasszikus zenében tett kitérő után már évek óta a Vásárhelyi Népzenetanoda tehetséges hegedűse. A népzene csínját-bínját a Dűvő zenekar frontemberétől tanulja, akivel a Mesterek és tanítványok országos pályázaton is részt vesz. – Nagyon jó érzés, mert nekem Dénes a példaképem, táborokba is szoktunk járni hozzájuk, ahogyan ők is jönnek hozzánk tanítani – fogalmazott a Vásárhelyi Televíziónak.

A salgótarjáni Hrúz Dénes még első kézből sajátíthatta el a Felső-Bodrogköz népzenei motívumkincsét, aki tudását és tapasztalatát szívesen osztja meg a vásárhelyi zenészpalántával.

– A zenélés nemcsak arról szól, hogy valamit jól el tudok muzsikálni, hanem bele teszem az érzéseimet, szellememet. Akkor lesz valami jó, ha van kisugárzása. Azt látja a közönség, hogy én ezt szeretem csinálni. Most is kiráz a hideg. Gondolom Fanni is érzi, vagy tapasztalja ezt a kisugárzást, mert tőlem is azt hallja és látja, hogy így érdemes csinálni – jelentette ki.

Mester és tanítványa 5 perces videóban mutatja meg a közös munka eredményét, amely az Örökség Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Népművészeti Egyesület pályázatára készült. A zsűriben többek között Pál István, Szalonna is véleményt formál majd Fanni teljesítményéről. Az országos megmérettetésre azok a 6-tól 16 éves korcsoportba tartozók jelentkezhettek, akik mentorukkal az autentikus magyar népzene előtt tisztelegnek.

PályázatVásárhelyi Népzenei TanodaZene