Eldöntötték: beül a Fidesz-KDNP a vásárhelyi közgyűlésbe

Szerda kora délután közleményben tudatta a vásárhelyi Fidesz, hogy kik lesznek azok a képviselők, akik a kompenzációs listájukról beülnek a közgyűlésbe.

A vásárhelyi Fidesz facebook-bejegyzésében azt írja: Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlésének következő ciklusában a Fidesz-KDNP listáról bejutó képviselői továbbra is a városukért fognak dolgozni. A közgyűlésben a hódmezővásárhelyiek érdekét szolgáló előterjesztéseket megszavazzák és a vásárhelyi polgárok életét megkönnyítő ügyek mentén politizálnak. A város működőképességének fenntartása ezen túlmenően a polgármester és a megválasztott többség felelőssége. A kompenzációs listán szereplő személyek közül a következők fogják alkotni a Fidesz-KDNP jövőbeli frakcióját: Szél István, Szeibel Máté, Nagy Enikő Diána, dr. Markó Csaba.

Ez egyébként nem pontosan egyezik meg a lista eredeti sorrendjével, hiszen azon harmadik helyen Botkáné Kovács Henriett szerepel – ő, úgy tűnik, azt választotta, hogy igazgatói feladataira koncentrál. Helyette a lista hetedik helyéről Markó Csaba lesz az, aki három társa mellett képviseli a Fidesz választóit Vásárhelyen.

Miután a június 9-i önkormányzati választáson a kormánypárt itt helyben vereséget szenvedett az MMM jelöltjeivel szemben, hetekig válsághangulat uralkodott a vásárhelyi Fidesz köreiben, sokáig bizonytalan volt még az is, hogy beülnek-e egyáltalán a testületbe. Markó Csaba egy interjúban például így fogalmazott: „Ahogy az elmúlt években zajlott a közgyűlési munka, annak semmi értelme nincs. A személyeskedés és egymás sértegetése volt legtöbbször napirenden. Minden bizonnyal a Fidesz listáról bejutott négy képviselője se fogja tudni meggyőzni a közgyűlési többséget.” Véleményét pedig többen mások is osztották, köztük Herczeg Sándor politológus, aki azt írta a helyi fideszesek szócsövének számító portálon, hogy a listán mandátumot szerzett fideszeseknek felesleges beülniük a testületbe, a hódmezővásárhelyiek világosan kinyilvánították, hogy nincs szükség a fideszes képviselőkre.

Úgy tűnik azonban, mostanra átgondolták a helyzetet és ezen a ponton legalábbis, inkább Márki-Zay Péter álláspontjára juthattak, aki korábban kijelentette: „biztosan nem tenne jót sem a városnak, sem a demokrácia állapotának”, ha nem lennének ott jelen a fideszes képviselők. A polgármester akkor azt is elmondta, nem tudja elítélni azt, hogyha valaki a győzelemre készülve vereséget szenved, akkor kevésbé lelkes az ellenzéki szerep ellátása iránt.

Botkáné Kovács HenriettFideszHerczeg SándorHódmezővásárhelyközgyűlésMárki-Zay PéterNagy Enikő DiánaSzeibel MátéSzél IstvánVásárhelyvásárhelyi hírek