Elbeszéltek egymás mellett, de hosszas vita után kompromisszum a Szőnyi iskola ügyében

Hosszas, már-már parttalannak tűnő vita után kompromisszum született a Szőnyi Benjamin Református Általános Iskola ügyében a mai rendkívüli közgyűlésen. Az iskola megkapja öt évre az önkormányzattól ingyenes használatra a Petőfi utcai épület első emeletét, amely akkor veszti érvényét, ha nem használják vagy nem oktatnak benne.

A Szőnyi Benjamin Református Általános Iskola és a református közösség tagjai is jelen voltak a mai közgyűlésen, ahol napirendre került az iskola ingatlanhasználatának kérdése is, amelyről itt írtunk bővebben.

Az ülésen felszólalt Gilicze Judit iskolaigazgató is, a vita lényege pedig az intézménybérlés, amelyet a város szerint másfél éve kulcsra készen adtak, de reformátusok nem írták alá. Az intézményvezető szerint azért nem tették, mert az ellentmondott a közgyűlés határozatának, a városvezetés szerint viszont a határozat jogszerűtlen volt. „Ez ugyanaz a megállapodás, amelyet másfél éve már átvehettek volna. Emlékszem, amikor másfél éve vezetőiről hívtuk fel Bán Csabát, hogy vegye át a kulcsokat” – mondta Kis Andrea alpolgármester.

Ám az intézményvezető szerint az akkori és a mostani megállapodás között fontos különbségek vannak, Márki-Zay Péter viszont nem értette, miért veszi meg a Pávás házat is az egyházközség. Gilicze szerint kényszermegoldásként merült fel a Petőfi utcai épület megvásárlása is. „Amikor azzal álltak a képviselőtestület elé, hogy pénzért ideadnák, akkor azt azért tettük, mert már nem éreztük értelmét a tárgyalásnak” – fogalmazott.

Végül sikert megállapodni abban, hogy az iskola ingyen öt évre megkapja használatra a Petőfi utcai ingatlan első emeletét öt évre, amely szerződést csak akkor szüntethetnek meg, ha nem vagy nem oktatási célra használják. Ezt a verziót minden képviselő megszavazta, kivéve Krupiczer Ferencet, aki úgy vélte, hogy az emeleti rész nem megfelelő, mert nem akadálymentesített.

Gilicze JuditközgyűlésKrupiczer FerencMárki-Zay PéterÖnkormányzatSzőnyiSzőnyi Benjamin Református Általános Iskola