Eladna a reformátusoknak két épületet a vásárhelyi önkormányzat

Közel kétéves vita látszik rendeződni: eddig egy fél ingatlant adott volna használatba a város, most kettőt adna tulajdonba. Református iskola lehet a galériából, vagy a Petőfi utcai épületből.

Három ingatlan közül kettőt: a ma Alföldi Galériaként működő ógimnáziumot, a Petőfi u. 6. szám alatti volt iskolaépület, vagy a jelenleg is az egyházközség által használt Aranyossy-iskolát adná el Hódmezővásárhely önkormányzata az Ótemplomi Református Egyházközségnek. Erről egyeztetett a napokban Márki-Zay Péter polgármester Bán Csaba lelkipásztorral és Gilicze Judit igazgatóval.

Az egyházközség fenntartásában Vásárhelyen három oktatási intézmény van: a Bethlen-gimnázium – ezzel együtt a Szathmáry Kollégium-, az Aranyossy- és a Szőnyi-iskolák. Azt, hogy a Szőnyiben fennálló helyhiányt orvosolnák, 2018-ban jelezték az önkormányzatnak. Akkor nyáron megszavazta a közgyűlés, hogy a Petőfi utca 6. számú épület egészét használatba kapják, később azonban jogi akadályokra hivatkozva már csak egy részét adta volna a város. A megegyezés azóta nem jött létre, a vita a felek – azaz az egyházközség és az önkormányzat – között újra és újra fellángolt.

A jelek szerint a közelmúltban új alapokra helyezték a tárgyalást. A polgármester a Facebook oldalán számolt be arról, hogy

„a város felértékeltet három épületet, melyek közül legfeljebb kettőt hajlandó értékesíteni piaci áron az egyházi fenntartású iskoláknak – ők ugyanis hosszútávon inkább ezt preferálják a bérlet helyett.”

Az önkormányzattól kérdésünkre azt válaszolták: becslést készíttetnek mindhárom ingatlanra, a pontos értékük jelenleg nem ismert. Bán Csaba lelkipásztor érdeklődésünkre elmondta, egyelőre, a megállapodásig nem kívánnak nyilatkozni.

Bán CsabaGilicze JuditiskolaMárki-Zay Péterreformátus