Éjszaka elszállt az ársapka

Amíg aludtunk, autónk a garázsban vagy a parkolóban pihent, a kormány hirtelen eltörölte az üzemanyagok ársapkáját. Ettől persze varázsütésre nem szűnnek meg az ellátási problémák, ezt nem mi, hanem a MOL-vezér mondja. Ugyanakkor azt megállapíthatjuk, a hiányhoz, a benzinkáoszhoz jócskán hozzájárult a mesterséges ár. A kormány kommunikációja persze más, például Gulyás Gergely egyenesen azt állítja, a szankciók miatt kellett kivezetni a benzinárstopot. Azt, amit hónapokkal a háború és a szankciók előtt vezettek be.

Kedden késő este rendkívüli kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója, hogy aznap 23 órától véget ért a benzinárstop. Ez rögtön meg is jelent a Magyar Közlönyben.

Magyarázatként azt állította a miniszter, hogy a szankciók életbe lépése (most hétfőn léptek életbe – szerk.) okozott az elmúlt napokban zavarokat Magyarország üzemanyag-ellátásában. Mióta is voltak zavarok a benzinkutakon?

Nézzük csak a Vásárhelyi Televízió néhány beszámolóját!

Ha már november 28! Mit is kommunikált a kormánypárt ezen a napon? Azt írták pl. hogy Magyarországon van elérhető üzemanyag, biztosított az ellátás. Mint a fenti videó is bizonyítja, nem volt.

A közleménnyel november 28-án, amikor már komoly gondok voltak az üzemanyag-ellátással, jól telerakták a sajtójukat


A Mol-kutakon 641 és 699 forintos piaci árak jönnek, és nem lesznek kivételek.

Kommunikációs tanulmánykötetet is megérne az, ahogy a Fidesz-kormány a propagandamédiáján keresztül súlykolja az üzeneteit. Most is így van ez. Ennek illusztrálására jöjjön 2 bekezdés az MTI híréből:

A hétfőn hatályba lépett kőolajszankciók után két nappal a kormány – a Mol javaslatára – az üzemanyagárstopot megszünteti – jelentette be kedden késő este Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Budapesten.  A tárcavezető hangsúlyozta: a brüsszeli szankciók eredménye az, hogy a 480 forintos üzemanyagárat nem lehet az ország összes benzinkútján a magyar családoknak biztosítani.

Gulyás Gergely jelezte: a szankciók életbe lépése az elmúlt napokban mindenki által megtapasztalható módon zavarokat okozott Magyarország üzemanyag-ellátásában. A Mol hétfőn levélben tájékoztatta az energiaügyi minisztert, hogy import nélkül nem tudja megoldani az ország üzemanyag-ellátását – tette hozzá.

A helyzet kritikussá vált, elmentünk a falig. A Mol eddig bírta – mondta Hernádi Zsolt. A Mol hétfőn levélben tájékoztatta a kormányt, hogy nem biztosítható tovább az ellátás. A Mol-vezér szerint már rövid távon érezhető lesz a benzinárstop eltörlésének hatása, de egy-másfél hónapon belül áll helyre a stabilitás.


Gulyás Gergely szerint az ársapka eltörlése után nőni fog az infláció. (Matolcsy György, a Nemzeti Bank elnöke elhíresült minapi megszólalásában azt mondta, hogy jövőre 15-18 % lesz az infláció.)


A miniszter szerint nem kormányzati felelősökről, hanem érdemekről kell beszélni. Holnaptól látszik, mekkora dolog, hogy az ország 13 hónapon keresztül kiemelkedően olcsón adta a benzint és a dízelt. Hogy ez valójában mibe került, arról nem esett szó.


Arról még nem döntött a kormány, hogy a december 31-ig meghirdetett élelmiszerárstop január 1-től is fennmarad-e. – A kormány folyamatosan értékeli a helyzetet, figyelik, van-e olyan mértéki hiány, ami miatt ki kellene vezetni az élelmiszerárstopot – mondta Gulyás Gergely. Eddig nem volt olyan hiány, ami indokolta volna a döntést, még nem sérült az ellátásbiztonság.

Hát akkor küldünk egy videót Vásárhelyről Gulyás miniszter úrnak. November 30-án készült. Arról van benne szó, hogy egyre nehezebb kristálycukorhoz jutni a boltokban, ugyanis az ársapkás termékek közül ebből jelentkezett a legnagyobb hiány Magyarországon. 

Végezetül Matolcsy még egyszer. A kormányfüggetlen sajtóban hangsúlyosan szerepel, hogy a jegybankelnök milyen éles kritikát fogalmazott meg a kormány gazdaságpolitikájával szemben hétfőn az Országgyűlés gazdasági bizottság előtt, az RTL hangfelvételt is készített erről, amit a Telex rendelkezésére bocsátottak. Van benne egy ideillő idézet, ezzel zárunk:

A szocializmusba pedig nem érdemes visszamenni. Az árstopokról meg a mindenfajta hasonló, jónak tűnő ötletekről a szocializmusban kiderült, hogy nem működnek. Összeomlott a rendszer.

ársapkabenzinárHódmezővásárhelyMárki-Zay PéterMOL