Egyre több a rászoruló az ételosztáson

A Márki-Zay Péter vezette Mindenki Magyarországa Mozgalom és a Tiszta Vásárhelyért Egyesület vasárnap a 17. ruha- és ételosztását szervezte meg. Ahhoz képest, hogy az első alkalommal 60 adag étellel készültek, most csak azok száma 130-ra rúg, akik mozgásukban korlátozottak és nem tudnak eljutni a helyszínre.

A 11 órakor kezdődő ruha- és ételosztásra már 10 óra után valamivel elkezdtek gyülekezni a rászorulók a Mátyás utcai olvasókör udvarán. A tanszerek, amiket a gyerekek kaptak, pillanatok alatt elfogytak.

Weiss Ildikó önkéntes a Médiacentrumnak elmondta, hogy hét közben az adományokba kapott ruhaneműt kiválogatják, majd 20 zsáknyival szállítanak a helyszínre. Ez általában el is szokott fogyni. Most már igyekeznek vastagabb holmit is pakolni, mert rövidesen itt a tél, az embereknek szükségük lesz a meleg ruhára.

Az ételek főzését Czeller Éva önkéntes koordinálja, a tizenhetedik alkalommal például ludaskását készített, háromféle baromfihúsból, jó sok zöldséggel, hogy egészséges is legyen. A 100 adagnyi ételt a helyszínen nem egészen fél óra alatt elfogyasztották.

A 132 adag étel kiszállítását Kecskés Fanni koordinálta. A kiszállítást pedig önkéntesek végzik, saját költségükre. „Ennyit igazán megtehetünk a legelesettebbekért” – mondta egyikük, aki húsz adag ételt vitt ki.

Márki-Zay Péter osztotta most is az ételt a helyszínen lévőknek, akit ételosztás előtt nagyon sokan megtaláltak ügyes-bajos dolgaikkal, úgyhogy a polgármester számára minden ilyen alkalom egy-egy rögtönzött fogadóórává is válik.

A vasárnapi ételosztást a Sanyi pékség, egy vásárhelyi vállalkozó és Márki-Zay Péter finanszírozta.

Szabó Margit Momó egyike a főszervezőknek. Tőle arról érdeklődtünk, hogy meddig folytatják az akciót és mi történik, ha egyre többen jelentkeznek ételért. Momó a Médiacentrumnak elmondta, hogy ahogy nő az ismertsége a ruha- és ételosztásnak, úgy növekszik az adományozók száma is. Addig szeretnék folytatni, amíg szükség van a segítésre. Szabó Margit elmondta, hogy számos önkéntes dolgozik nagyon sokat, önfeláldozással a projektben, nekik nagyon hálás, hogy általuk megtapasztalhatja nagyon sok ember, hogy a vásárhelyiek jók.

ételosztásHódmezővásárhelyMárki-Zay PéterMindenki Magyarországa MozgalomruhaosztásSzabó Margit MomóTiszta Vásárhelyért egyesület