Egyre több a covid fertőzött – az oltásokra azonban még várni kell

Augusztus utolsó hetétől szeptember utolsó hetéig gyűjtött minták valamivel több mint fele volt Covid-fertőzést igazolt, ezt a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központjának friss adatai mutatták ki.

A mintákat országszerte 87 háziorvos küldte el, a hozzájuk légúti panaszokkal forduló betegektől, írja a Népszava. Hozzáteszik, hogy információik szerint a Covid mostani új vírusa ellen Magyarországon jelenleg nem érhető el oltóanyag, ugyanis a Moderna tavaly novemberben vásárolt 72 ezer Spikevax nevű oltóanyagából, ha maradt is, annak is lejárt a felhasználhatósága augusztus végén. Az új vakcinák beszerzése most van folyamatban.

A lapnak több háziorvos azt mondta, hogy naponta 80-90 beteget is fogadnak, főként felső légúti panaszokkal és szerintük kicsit megkésett, hogy csak most szerzi be a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ az új variáns elleni oltásokat.

A gyermekorvosoknál nem ennyire súlyos a helyzet talán. Póta György gyermekorvos szerint a Covid miatt még nem jellemző, de fulladás, asztmás-hörghurutos tünetekkel utalnak gyereket kórházba. Náluk, amint bekerülnek azonnal tesztelik a Covidot, ám még nem kapott olyan jelzést, hogy bármelyikük ilyen fertőzött lett volna. Körzetéből az elmúlt hetekben egy covidos csecsemőt utalt kórházba, de őt is csak a biztonság okán.

A vakcinákkal kapcsolatban a lap úgy tudja, hogy két oltóanyag típus van versenyben: egy fehérjealapú és a Moderna mRNS technológiával készült vakcinája.

Covid19egészségügyfertőzés