Egyre tetemesebb a vásárhelyi kórház adóssága

Megállíthatatlanul adósodnak el a megye kórházai: Vásárhelyen 137, Szentesen 161, Szegeden 669 millió forinttal nőtt a tartozásállomány májusban.

Az államháztartás központi alrendszerébe tartozó költségvetési szervek által jelentett lejárt tartozásállomány összege 2021. május 31-én 48,3 milliárd forint. Ebből 41,8 milliárd az egészségügyi intézményeknél halmozódott fel – beleértve a járó- és fekvőbeteg szakellátás intézményeit, az egészségügyi ágazati háttérintézményeket, valamint a klinikai központtal rendelkező felsőoktatási intézményeket – közölte a Magyar Államkincstár.

Mindhárom megyei egészségügyi ellátóhely adóssága megállíthatatlanul hízott az elmúlt hónapban. A Szegedi Tudományegyetemnél ez az összeg már 2,7 milliárd forint, és csak májusban 669 millióval nőtt. A szentesi kórház is nagyon szűkölködött: 287-ről 448 millió forintra emelkedett a tartozásállománya. A vásárhelyi székhelyű Csongrád-Csanád Megyei Egészségügyi Ellátó Központnál 558-ról 695 millió forintra nőtt a ki nem egyenlített számlák összege.

A Magyar Kórházszövetség múlt héten, zárt ajtók mögött rendezett kongresszusán megtartotta éves közgyűlését, és a kiadott állásfoglalásában úgy fogalmaztak: „amint teljesen lecseng a járvány, és ellátásra kerülnek a várakozók, át kell gondolni, milyen lépésekre van szükség ahhoz, hogy ne termelődjenek újra a kórházak adósságai. Ennek érdekében minél hamarabb valós költségvetésen alapuló, az intézmények szakmai munkájának eredményét figyelembe vevő teljesítményalapú finanszírozásra kell átállni.” Kiemelték azt is, hogy az egészségügyi szolgálati jogviszony létesítésével párhuzamosan megvalósult orvosi béremelést mielőbb szükséges kiterjeszteni a szakdolgozók, valamint a műszaki-gazdasági területen lévő munkatársaink bérrendezésére is. A szövetség jelezte: plusz forrásra lesz szükség az orvosok emelt béréből százalékosan számított ügyeleti díjakra, a szakterületi pótlékokra, valamint főleg a hiányszakmákban dolgozó vállalkozók óradíjának az egészségügyi jogviszonyban dolgozó orvosok órabérének szintjére történő emelésére. 

Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely-MakóegészségügyMagyar ÁllamkincstárSzegedi Tudományegyetem