Egyre kevesebb a menekült Vásárhelyen

A kezdeti 50 ukrán menekültből 35 fő maradt, kicsivel több gyermek, mint felnőtt – tudatta Dr. Berényi Károly.

Az alpolgármester információi szerint vannak idősek, akik visszamentek, hogy a romokat is megvédjék, miután a tűzvonal elvonult onnan. Vannak, akik Norvégiában vannak ma már és ott próbálnak új életet kezdeni. Valamint a több gyermekes anyukák éppen a napokban utaztak vissza Ukrajnába, hogy újra egyesülhessen a család, és a férjjel, az édesapával kiegészülve Nyugat-Ukrajnában próbálják folytatni a megszakadt közös életüket.

Berényi kiemelte, kiváló önkéntes segítő csapat állt fel Hódmezővásárhelyen. Elsőként az önkormányzat vezetői, a Polgármesteri Hivatal dolgozói álltak az ügy mögé, majd megalakult egy civil csoport is, akik a menekült családokat egyesével mentorálták napi operatív tevékenységekkel. Később a Vöröskereszt is besegített a vásárhelyi ukrán menekültek ellátásába.

Közben rengeteg felajánlás érkezett a vásárhelyi lakosoktól, vállalkozásoktól. A Villeroy&Boch bicikliket, tableteket adományozott az ukrán gyerekeknek és arról is beszámoltak, hogy egy alapítványon keresztül az újjáépítésben majd szükséges fürdőszobai szaniter porcelán termékeket, -amiket a cég gyárt – felajánlanak Ukrajnának.

Dr. Berényi Károly hozzátette: ,,Továbbra is mindent megteszünk azért, hogy az országukat remélhetően csak átmenetileg elhagyni kényszerült ukrán családoknak Vásárhely biztonságos, nyugodt otthont teremtsen, amíg a háborús helyzet megkívánja.”

Dr. Berényi KárolyHódmezővásárhelymenekültorosz-ukrán háborúukrán menekültekVilleroy & Boch