Egyre gyengébb a forint az euróhoz képest

20-30 %-al is nőhet a következő napokban a hazai pénzváltók forgalma a forint leértékelődése miatt – mondta Kósa Zoltán, a Magyar Pénzváltók Országos Egyesületének (MPOE) elnöke, az Exclusive Best Change Kft. ügyvezetője a HVG-nek.

Október másodikán újra elérte a 400 forintot egy euró ára, majd pár nap múlva tovább gyengült, adott pillanatban több mint 402 forintot kellett fizetni egy euróért.

A HVG azt írja, hogy „elsősorban a közel-keleti válság, másodsorban az amerikai gazdaság vártnál erőteljesebb növekedésére utaló jelek okozzák a feltörekvő piaci devizák leértékelődését, melyek a magyar gazdaság sérülékenysége miatt különösen erősen sújtják a hazai fizetőeszközt. A közel-keleti konfliktus, valamint az amerikai reakciók csak fokozzák a devizapiaci kockázatkerülést. A befektetők ilyenkor a biztonságosabb eszközöket keresik, ami a feltörekvő devizák, így a forint rovására megy.”

Az euró-forint árfolyamot a Magyar Nemzeti Bank tudja befolyásolni, ők az elmúlt időszakban azon igyekeztek, hogy 400 alatt tartsák az átváltást, kérdés, most beavatkoznak-e majd.

euroforintgazdaság