Újjáéleszti a mártélyi holtágat a Kiskunsági Nemzeti Park

130 millió forintot fordít élőhely-rehabilitációra és a vízpótlás érdekében szivattyús hajómalom telepítésére a Kiskunsági Nemzeti Park a mártélyi holtágon.

Egy fenntartható, természetkímélő tájhasznosítás újjáélesztése a mártélyi tájvédelmi körzetben – ez a címe annak az Európai Unió által is támogatott programnak, amelynek megvalósítása a célegyenesbe ért azzal, hogy kiválasztották a célkitűzéshez kapcsolódó munkák végrehajtóit. A projekt kiötlői azt szeretnék, hogy a másfél évszázada tartó tiszai mederbevágódás ellenére minél hosszabb ideig, szabályozható módon sikerüljön vizet juttatni a hullámtéri fok- és mederhálózatba. Ezáltal javulnak majd az itt élő Natura 2000 jelölő fajok – mocsári teknős, réti csík, vágó csík, vidra, bakcsó, üstökös gém, haris, réti fülesbagoly – életfeltételei, valamint élőhelyeik állapota.

Ami a konkrét terveket illeti: a szakemberek a mindenkori tiszai vízállástól függetlenül, megújuló energia felhasználásával kívánnak – a meleg, nyári időszak kivételével – kis mennyiségű, lebegtetett hordalékban szegény vizet juttatni a Körtvélyesi Holt-Tiszába. A program központi eleme egy, a Tiszára telepített „hajómalom” – szivattyús malom -, amellyel szárazabb időszakban is tudnak vizet pótolni a mélyebb területekre. A kiépített tiltós műtárgyak a térségben érdekelt gazdálkodók érdekeinek komplex figyelembevételével szabályozzák majd a maximális hullámtéri vízszintet. A holtághoz közvetlenül csatlakozó fokok egyszeri kiépítésével, illetve a  holtág alsó végén található zsilip felújításával, így a vízszint szabályozhatóságával nem csak a holtág, de a hozzá közvetlenül csatlakozó ősi vízrendszer-maradvány is olyan módon kelthető új életre, hogy az a jelenleginél kedvezőbb ökológiai feltételeket teremtsen.

A  szükséges munkákat meghirdették, így a zsilipek, átfolyók építését és helyreállítását, a valamint a mederkotrást, a rézsűrendezést és az útjavítást a Genév General Kft végezheti el, a március végén megkötött szerződés szerint 99 millió forintért, míg a szivattyús hajómalmot 30 millió forintért gyártja és szállítja le a Mahart Tiszayacht Kft.  

A mártélyi holtág rehabilitációjára érdekében vélhetően milliárdos nagyságrendű projektet indít az Országos Vízügyi Főigazgatóság. Már keresik a munka kivitelezőjét. A nyertes cégnek egyebek mellett 150 ezer köbméter iszapot kell majd kikotornia, két darab csónakkikötőt, vízkivételi műtárgyat és kezelőutat építenie, bizonyos szakaszon terméskővel megerősített partvédelmet kialakítania.

Kiskunsági Nemzeti ParkMártélyTisza