Egymaga versenyzett a kórház bővítésért a kivitelező cég

A főigazgatói sajtótájékoztatón nem hangzott el, és a daru-ügyben sem nevezték meg a mellette felszólalók, így hát utánanéztünk, végül is ki és mekkora versenyben, illetve milyen ajánlattal nyerte meg a kivitelezési munkákat a vásárhelyi kórház bővítésénél.

Szerkesztőségünk nem kapott meghívót, így nem tudtuk a beruházással kapcsolatos sajtótájékoztatón feltenni azt az egyszerű kérdést, amire a válasz a résztvevő orgánumok tudósításából hiányzott: mennyi ajánlattevő közül ki nyerte meg a kórház bővítésére kiírt közbeszerzést? Akkor sem lettünk tájékozottabbak az építő cég kilétét illetően, amikor a helyi Fidesz megszólalt a tervezett daruállítás költségei miatt, mert a véleményező ülésen és a közleményükben sem tértek ki arra – ahogy Lázár János sem -, valójában mely vállalkozást érinti a közterület-foglalásért kiszabott díj terhe. 

Noha az egyik lap leközölt egy városházi dokumentumot, amin szerepelt az építő cég neve, mivel lapunk továbbra is kíváncsi volt a versenyeztetési eljárás eredményére, a Csongrád-Csanád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ vezetéséhez fordultunk, és elektronikus levélben megkérdeztük: mely vállalkozások milyen összegű ajánlatot tettek a kivitelezési munkákra, illetve melyik vállalkozás nyerte el a megbízást, pontosan mekkora összegért? A kedden elküldött kérdéseinkre cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ.

Megnéztük az intézmény honlapján a közbeszerzések, a szerződések, a közérdekű adatok és a pályázati projektek rovatban, de sehol nem találtunk információt az egyébként határon átnyúló program keretében, javarészt az Európai Unió által biztosított forrásokból megvalósuló fejlesztés ajánlattételi eljárásáról. 

Végezetül a Közbeszerzési Hatóság adatbázisában leltünk rá, miszerint tavaly decemberben került ki a felhívás, amire egyedül a vásárhelyi székhelyű Építészmester Zrt. nyújtott be ajánlatot, amely 9 millió forint híján megegyezett az ajánlatkérő által becsült értékkel. A nettó 1 milliárd 590 millió forintról szóló megbízási szerződést ez év március 9-én írták alá a felek, a megállapodásban kiviteli tervek elkészítése, továbbá bontási és építési munkák szerepelnek, a feladatokat 420 nap alatt kell teljesíteni. A 2019-ben közel 1,8 milliárd forintos árbevételt produkáló társaság a március eleji adatok szerint 83 főt foglalkoztatott, ugyanakkor az egyik helyi hirdetési újság legutóbbi két áprilisi számában kőműveseket, lakatosokat, ács-állványozókat, burkolókat, asztalosokat és segédmunkásokat kerestek hosszú távú helyi foglalkoztatásra. 

Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely-Makóközbeszerzés