Egyik 65 évnél idősebb háziorvos sem rendel már Vásárhelyen

Tegnapelőtt írtunk róla, hogy a hódmezővásárhelyi gyermekorvosok közül csak telefonos tanácsadást látnak el a 65 év felettiek, nem kezelnek közvetlenül pácienseket, mert ők kifejezetten veszélyeztetett korosztály az új koronavírussal kapcsolatosan. Akkor nem tudtuk, és jogosan merült fel a kérdés, született-e ilyen döntés a felnőtteket kezelő háziorvosokról is.

Most megszületett: a rendelet, miszerint a 65 év feletti orvosok nem lehetnek egy légtérben sem a betegekkel, a háziorvosokra is érvényes. Hódmezővásárhelyen négy háziorvos érintett ebben, ők mostantól adminisztratív munkát végeznek – tudta meg lapunk a polgármesteri hivatal egészségügyi referensétől.

Ahol egy címen több orvos is rendel, ott egy ott dolgozó, 65 év alatti kollégájukhoz irányítva oldják meg a betegellátást, ilyen például az Andrássy út 10-12. alatti rendelő. Ahol nincsen ilyen lehetőség, ott a legközelebbi rendelőbe tudnak menni a betegek, így a Tornyai u. 7. esetén a Jókai u. 45-be, a Rárósi u. 1-be vagy a Széchenyi tér 19-be.

Fontos, hogy ha valaki köhög és lázas, ne személyesen keresse fel a háziorvost, hanem telefonon hívja föl, aki ekkor felméri a tüneteket a hívásban, majd ellátja a beteget a további instrukciókkal, illetve szükség esetén megteszi az egyéb intézkedéseket.

A hódmezővásárhelyi háziorvosok telefonszáma – a képre kattintva letöltheti, vagy ki is nyomtathatja

A háziorvosok reggel 8 és délután 16 óra között tartanak készenléti ügyeletet. Délután négytől reggel hétig a betegek az orvosi ügyelethez is fordulhatnak, az ügyelet a Lázár u. 10. szám alatt található és a +36703703104 telefonszámon érhető el.

Mester János háziorvos, képviselő tapasztalatai szerint a rendelőben megjelenő betegeknek egyébként mindössze 12-15%-át kell megvizsgálni, a többiek esetében elég az adminisztratív munka, például receptírás.

A hódmezővásárhelyi gyermek- és felnőtt háziorvosok egy tizenhét pontból álló felhívást tett közzé a járvány megelőzésével kapcsolatban, ezt teljes terjedelmében közöljük.

HÓDMEZŐVÁSÁRHELYI FELNŐTT ÉS GYERMEKHÁZIORVOSOK FELHÍVÁSA

Tisztelt Pácienseink, kedves Szülők! A kialakult járványügyi helyzet mindannyiunkat az eddigi háziorvosi gyakorlat megváltoztatására kényszeríti. Kérjük együttműködő segítségüket a következő hetekben, hiszen csak közösen, együttműködve tudjuk a nagyobb károkat megelőzni, egymás egészségére vigyázni.

  1. Kérjük a város lakosságát, hogy háziorvosukat csak kifejezetten indokolt, sürgős esetben keressék személyesen a rendelőkben! Kisebb panaszok esetén (pl. orrfolyás, nátha, enyhe, múló hasmenés) próbálkozzanak a szabadon megvásárolható tüneti szerekkel.
  2. Lehetőség szerint telefonáljanak, hogy milyen célból keresnék fel a rendelést, és telefonos konzultáció alapján közösen eldöntjük, hogy szükséges-e az orvos-beteg találkozás. Amennyiben igen, akkor megjelölt időpontra érkezzenek, hogy a betegek egymással való találkozását minimálisra csökkentsük a várótermekben! A várótermekben lehetőség szerint egyszerre sok beteg ne tartózkodjon (maximum 3 fő), és a betegek egymástól 2 méteres távolságban várakozzanak!
  3. Ha nem múló magas láz, köhögés, fulladás jelentkezik, és külföldön jártak, vagy fertőzésre gyanús személlyel érintkeztek, különösen fontos, hogy először telefonáljanak nekünk! Koronavírussal kapcsolatos kérdés esetén közvetlenül is hívhatók a következő központi számok: 06-80-277455, vagy 06-80-277456.
  4. Állandó receptek íratása céljából ne jelenjenek meg a rendelőben, erre most nagyon jó megoldás az e-recept. Telefonon kérjék receptjeiket! Az e-recepteket bárki kiválthatja a gyógyszertárakban, aki ismeri a beteg TAJ-számát, és igazolni tudja saját személyazonosságát. A gyógyászati segédeszközöket, incontinentia eszközöket, tesztcsíkokat, tűket sajnos továbbra is csak papír alapon tudjuk felírni, ezért be kell jönnie valakinek, de előre megírjuk a recepteket, ha odatelefonálnak előtte a rendelőbe.
  5. A háziorvosok rendelői és mobil elérhetősége nyilvános. Kérjük, hogy telefonos hívás esetén türelemmel és többször próbálkozzanak, mert a vonalak túlterheltek lehetnek!
  6. A veszélyhelyzet időtartalma alatt a keresőképtelenségről szóló igazolásokat (táppénzes papírokat) nem szükséges két hetenként kiadni, amennyiben ezért jön valaki, akkor azt kérjük előre egyeztetett időpontban tegye!
  7. Emelt és kiemelt támogatással rendelhető gyógyszerekre és gyógyászati segédeszközökre kiállított szakorvosi javaslatok érvényesek maradnak a veszélyhelyzet időtartama alatt, valamint a veszélyhelyzet megszűnését követően 90 napig, tehát ha a szakorvosi javaslat érvényessége a veszélyhelyzet ideje alatt lejárt, nem szükséges a szakrendelésre elmenni új javaslatért, hanem ideiglenesen (90 napra) meghosszabbíthatjuk mi háziorvosok is.
  8. A lejárt közgyógyellátási igazolványok meghosszabbítására egyelőre szintén nincs szükség, a veszélyhelyzetben ugyanis ezek is automatikusan meghosszabbításra kerülnek ideiglenesen, 90 nappal.
  9. A lejárt jogosítványok érvényesítése miatt sem szükséges megjelenni a rendelőben, mert a veszélyhelyzet ideje alatt azok tovább használhatóak!
  10. A népegészségügyi szűrővizsgálatok is halaszthatóak!
  11. Kérjük, hogy a leleteik bemutatását-amennyiben azok nem sürgősek, akkor halasszák a veszélyhelyzet utáni időtartamra. Leletek megbeszélésére lehetőség van telefonos konzultáció formájában is.
  12. A 65 év felettiek, illetve krónikus betegségekben szenvedők (elsősorban légzőszervi és szív-érrendszeri, daganatos és cukorbetegek) a rendelkezésre álló adatok alapján fokozottan veszélyeztetettek a vírus okozta megbetegedés kimenetelét illetően, ezért ők csak abban az esetben keressék személyesen a rendelőt, ha halaszthatatlannak érzik a problémájukat és ezt is csak előzetes telefonos bejelentkezés alapján tegyék!
  13. A 65 év feletti háziorvos kollégák szintén veszélyeztetettek a koronavírus okozta megbetegítést illetően, ezért ha háziorvosuk ebbe a korcsoportba tartozik, nem vehet részt személyesen a betegvizsgálatban. Telefonon konzultálhatnak vele, tanácsot kérhetnek, a szükséges recepteket fel tudják írni Önöknek, de helyettes orvos látja el azokat a pácienseket, akik feltétlenül vizsgálatra szorulnak. A rendelőajtón minden esetben megtalálják az erről szóló tájékoztatókat.
  14. A közösségi életet -nyilvános helyeket, illetve sok embert érintő társas érintkezéseket- lehetőség szerint kerüljék! A hagyományos üdvözlési formákat (puszi, kézfogás) a veszélyhelyzetben mellőzzék! Ha tehetik, akkor inkább maradjanak otthon!
  15. Mossanak kezet alaposan naponta többször, fertőtlenítőszerekkel, amennyiben ez nem elérhető, akkor a megfelelő ideig (legalább 20 másodpercig) történő meleg vizes szappanos kézmosás az ajánlott!
  16. Zsebkendőbe tüsszentsenek, köhögjenek! Amennyiben légúti tünetei vannak, feltétlenül használjanak maszkot nyilvános helyeken!
  17. Pánikot ne keltsünk, de a felelősségteljes magatartás mindenkitől elvárt! Kérjük megértő, támogató, elfogadó hozzáállásukat! Mindannyiunk közös érdeke, hogy sem Önök, sem mi, egészségügyi dolgozók ne betegedjünk meg, mert ez egy ördögi körhöz vezetne. Segítsenek azzal, hogy elmondják ezeket az információkat rokonaiknak, ismerőseiknek. Biztassuk egymást a higiénés előírások betartására! Figyeljünk az idős, segítségre szoruló emberekre! Aki ráér, ajánlja fel segítségét a bevásárlásban, gyógyszereik kiváltásában. Közös erővel szerencsésen túljutunk majd a nehézségeken!
egészségügyháziorvosKoronavírus-világjárvány (COVID-19)orvosrendelésrendelő