Egyeztet az önkormányzat, hogy senki ne legyen három házszámon felírva

Bár már egészen vad összeesküvés-elméletek kezdtek terjedni – hol máshol – a Facebookon, miért kaptak „furcsa papírt” egyes hódmezővásárhelyi lakosok, nagyon banális, és a konteóknál sokkal prózaibb dologról van szó.

A gyakorlatban ezt úgy kell elképzelni, hogy alapvetően arról, ki hol lakik, három helyen van nyilvántartás. Saját magánál, a telekkönyvben, az önkormányzatnál, és az állami (illetve egészen pontosan a megyei kormányhivatalhoz tartozó) szervnél, a földhivatalnál. Itt megvan, hogy melyik utca hányas száma alatt lakunk, annak mennyi a helyrajzi száma, és milyen koordináták alatt fekszik (ezek alapján lehet a térképen pontosan belőni). A probléma ott kezdődik, amikor nem tudja a jobb kéz, mit csinál a bal.

Azaz nem ritka, hogy ezek az adatok három helyen háromféleképpen vannak meg.

És erre még rájön az is, ha valamelyik megváltozik – akár részben. Ezek alapján kormányrendelet írja elő, hogy nézzék át, és tegyék rendbe ezeket a feljegyzéseket az önkormányzatok, ez zajlik most Hódmezővásárhelyen és Mártélyon éppen.

Ez úgy működik, hogy egy embert kiküld az önkormányzat, aki a helyrajzi számokat írja fel és ezeket utána összeveti a házszámmal és az adott ingatlanhoz tartozó Földhivatal által megadott koordinátákkal.

házszámközérdekű