Egyenlő Esélyek Napja – ismét tartalmas szórakozást nyújtott a kosárlabda

A CB Basket A to Z elnevezésű, az Interreg–IPA Magyarország–Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Programban, az Európai Unió társfinanszírozásával megvalósuló projektnek köszönhetően rendezték meg az Egyenlő Esélyek Napja elnevezésű programot Hódmezővásárhelyen 2022. április 9-én, szombaton. A Vásárhelyi Kosársuli és a szabadkai Spartak Ifjúsági Kosárlabda Klub közös projektjében megvalósult rendezvény első részében egy konferenciát tartottak a Hotel Ginkgóban, majd a délutáni órákban a Hódtói Sportcsarnokban már a kerekesszékes kosárlabdáé volt a főszerep, amit bárki kipróbálhatott.

A konferencia első előadója Martonosi János, a Kosársuli alelnöke volt. A sportvezető elmondta, hogy a 2022 május végéig tartó projektben 3 alkalommal szerveznek majd streetballt Vásárhelyen, melyek közül kettőt már megtartottak a Hódtói Sportcentrumban. Közös edzőtábort rendeztek még tavaly augusztusban a Hódtói Sportcsarnokban. Kiemelte, hogy a „Kosárlabda határok nélkül” – A sport a kultúránk része, amely segít megismerni egymást. Programok A-tól Z-ig elnevezésű projektben emellett kosárlabdatornát rendeztek, sőt, közös nyaralást, edzőtovábbképzőt és fizikai állapotfelmérést is szerveznek. A projektre elkülönített forrásösszeg 191.269 euró, amelyhez az Európai Uniós hozzájárulása (IPA) 162.578,65 euró. A projektnek saját Facebook-oldalt hoztak létre, melyen folyamatosan nyomon követhető lesz minden esemény.

A rendezvényen előadást tartott Kurucsai Szabolcs motivációs tréner, az Árbóc Egyesület alapítója, aki a Csongrád Megyei Mozgáskorlátozottak Egyesületének vezetője is. A látását több mint 10 éve elveszítő előadó bemutatta mindazokat a kihívásokat, amelyekkel egyik napról a másikra szembe kellett néznie, miután megvakult. Ő azonban nem adta fel ezután sem, sőt, teljes életet él. A szerelmet már vakon találta meg: feleségét is életének gyökeres megváltozása után ismerte meg. Ráadásul azóta több szakmát megtanult: szakács- és baristaképzést teljesített sikerrel. Példájával pedig igyekszik mindenki életéhez erőt adni, hiszen életútjából látszik, hogy a legnehezebb szituációkból sem lehetetlen kilábalni.

A tanácskozás harmadik felszólalója Janovics László, a pécsi PTE PEAC Rolling Basket kerekesszékes kosárlabdacsapat csapatvezetője volt. Előadásában kiemelte, hogy nagy feladat volt egy fogyatékossággal élőkből álló csapat felépítése, akik másik három gárdával versenyeznek szinte hétről hétre a magyar bajnokságban. A versenyzéshez különleges kerekesszékekre és felszerelésekre van szükség. A TAO-támogatásoknak köszönhetően azonban nem ez a legnagyobb nehézség az egyesületük életében, hanem a játékosok toborzása. Hozzátette: nagyon sokan segítik munkájukat. Ők épp úgy megtapasztalhatják a közösség jótékony hatását, mint parasportolóik. Utóbbiak egészségi állapota pedig a sport miatt is jobb, mint nem sportoló sorstársaiké.

Az esemény a Hódtói Sportcsarnokban zárult, ahol a PTE PEAC Rolling Basket csapata bemutatómérkőzést tartott, miközben szabálymagyarázatot is hallhattak a nézők. A meccset követően pedig a vállalkozószelleműek kipróbálhatták a kerekesszékes kosárlabdát. A nap célja – melyen 75-en vettek részt – a fiatal vásárhelyi és szabadkai sportolók érzékenyítése, valamint a fogyatékossággal élők nehéz helyzetére való figyelemfelhívás volt. Úgy tűnik, hogy ezt sikerült teljesíteni, több fiatal ugyanis kérés nélkül segítette a kerekesszékes kosarasok felszerelésének elcsomagolását a nap végén. A rendezvény végén a szabadkai és a vásárhelyi ifjú kosarasok egy edzőmérkőzést is vívtak.

Fotók: Vásárhelyi Kosársuli

Interreg-IPAkosárlabdasport