Egyelőre nincs hír, Vásárhely kap-e uszodamentő támogatást a kormányzattól

Szegednek 70, Szentesnek 9, Békéscsabának 25 millió forintot ad a kormányzat, hogy év végéig működhessenek a helyi uszodák.

Hivatalos formában sehol nem közölte a kormány, létesítményenként, illetve összesen mennyi forrást biztosít az ország uszodáinak ahhoz, hogy a drasztikusan megemelkedett energiaárak miatt ne kelljen bezárni azokat a téli időszakra. A Magyar Úszó Szövetség pénteki közleményében csak azt tudatta: a kormányzat azonnali segítségének köszönhetően 77 létesítmény garantálja azt a következő hónapokban, hogy nem csupán a felnőtt és utánpótláskorú versenyzők készülhetnek tovább zavartalanul, de a húszezer kisgyermek úszásoktatásának keretet adó Úszó Nemzet Program is folytatódhat. Nem hozták nyilvánosságra, melyek a támogatott helyszínek, s hova mennyi pénzt utalnak.

Amit tudni lehet, hogy egyes települések kormánypárti országgyűlési képviselői, illetve városvezetői közösségi oldalukon számoltak be különböző összegekről. Először Szegedre érkezett a hír, Mihálffy Béla honatya jóvoltából, hogy 70 milliót ad az állam az önkormányzatnak a Tiszavirág uszoda év végig tartó üzemeltetéséhez – a modern létesítmény e nélkül is működött volna december 19-ig. Szentesen Farkas Sándor miniszterhelyettes közölte, a város 8,9 millió forint rezsitámogatásban részesül, s ez az 2022 végéig szól. Békéscsabán Szarvas Péter polgármester jelentette be, hogy az Árpád Fürdő megsegítésére 25,4 milliót biztosít a kabinet.

Hódmezővásárhelyen is felmérték a rezsihelyzetet a Honvédelmi Minisztérium sportállamtitkárságának megbízottjai – erősítette meg értesüléseinket Katona Zsolt. A Hód-Fürdő Kft. ügyvezetője ugyanakkor hozzátette, ezidáig a társaság és az önkormányzat semmilyen értesítést nem kapott, mekkora támogatásra számíthatnak.

Lapunk hiába kereste, Lázár János hivatalos Facebook-oldalán sincs nyoma egyelőre, Vásárhely felkerül-e a támogatottak listájára, és ha igen, mekkora anyagi segítséghez juthat a város.

A Hód-Fürdő Kft. villamosenergia beszerzési szerződése év végével lejár, jelenleg havi 12 milliós a Török Sándor Strandfürdő és a Gyarmati Dezső Sportuszoda villanyszámlája, de ez januártól kalkulálhatóan többszörösére nő majd. A bevételi oldal is visszaesett, ugyanis a nyári edzőtábor turizmus kiemelkedő forgalma után az őszi idényben elmaradtak a csapatok, 2021 hasonló időszakához képest csak feleannyi sportoló választotta felkészülési helyszínül Hódmezővásárhelyt.

BékéscsabaGyarmati Dezső SportuszodaHód-Fürdő Kft.HódmezővásárhelyHonvédelmi MinisztériumrezsiSzegedSzentestámogatás