Egy tengerparti vendég, egy fiatal csüllő bukkant fel Kardoskútnál

Magyarországon szórványosan, általában novemberben bukkan fel a csüllő, amely a sirályfélék családjába tartozik és élete szorosan kötődik a tengerekhez. Múlt héten egy fiatalt példányt figyeltek meg a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai.

Aránylag nagy elterjedésű faj, az Atlanti-óceán északi részétől egészen Szibéria észak-keleti részéig költ, általában népes, akár több tízezres telepekben. Magyarországon szórványosan, általában novemberben bukkan fel. Az esetek nagy részében fiatal, kóborló példányok jelennek meg, s döntően a nagyobb vizeket, például a Balatont, vagy a Dunát választják, ahol bőségesen találnak táplálékul szolgáló halakat.

Éppen ezért rendkívül érdekes, hogy most a kardoskúti Fehér-tavon is megjelent egy példány – állapítja meg a nemzeti park. Az alkonyati órákban, Orosháza felől érkezett. A magaslesről figyelték, ahogyan beszállt a sekély vizű tó medrébe. Valószínűleg az éjszakát is ott töltötte, de reggel minden bizonnyal tovább állt, mivel a szikes tóban nincsenek halak.  

A Körös-Maros Nemzeti Parkban legutóbb 2016-ban figyeltek meg csüllőt Hódmezővásárhely mellett, egy bányatavon. Korábban a Biharugrai-halastavakon és Békésen is felbukkan már ez a nálunk ritkán látható madárfaj.

Fehér-tóHódmezővásárhelyKardoskútKörös-Maros Nemzeti Parkmadár