Egy orvosi szaklap szerint közel a világjárvány vége

A COVID-19 folytatódik, de a világjárvány vége közel – ezzel a címmel jelent meg a Lancet c. orvosi szaklap január 19-i számában egy szakirodalmi áttekintésen alapuló kommentár, melyet a Magyar Hang szemlézett.

Eszerint a korábbi variánsok esetén a fertőzések 40%-a, az omikronnál esetleg 80-90%-a (vagy akár több is) tünetmentes. Ugyanakkor az USA-ban a COVID-19 miatti kórházba utalások aránya a diagnosztizált esetekhez viszonyítva az előző csúcsértékekhez képest 50%-kal csökkent. Kanadában és Dél-Afrikában az intubációs igénylő, illetve elhunyt COVID-19 betegek aránya 80-90%-kal csökkent.

Ugyanakkor egyes országokban a masszív omikron hullám miatt a kórházba utalások száma az előző hullámokhoz képest akár a duplájára is nőhet. Jelentősen nő a nem COVID-19 miatt kórházba szállítottak körében diagnosztikált, tünetmentes pozitív esetek aránya.

Az omikron olyan gyorsan terjed, hogy az ellenintézkedések (maszk, oltási arány növelése) korlátozott hatást gyakorolhatnak a járvány menetére. Egyes becslések szerint pl. a maszkhordásnak a lakosság 80%-ára való növelése az elkövetkező 4 hónapban csak 10%-kal csökkenti az összesített fertőzésszámot. 

A szakértők szerint az omikron elleni természetes immunitás és az emlékeztető oltások mellett márciusra hetekre-hónapokra lelassul a vírus terjedése. Ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy még jöhet súlyosabb megbetegedést okozó variáns, ezzel nem fejeződik be a koronavírus-járvány, a téli hónapokban majd újra gyorsabban terjedhet, de nagy az esély, hogy a járvány már veszít romboló erejéből. 

Koronavírus-világjárvány (COVID-19)omikron