Egy olvasói levél szerint a Ryanair máris áthárította az extraprofitadót az utasokra

Egy olvasónk kapott levelet arról, hogy az extraprofitadó miatt megemelkedett a költségek miatt megterhelik kártyáját, amivel a foglalást intézte.

Olvasónk egyébként Barcelonába utazik. A levélben, amelynek tartalmi közléséhez hozzájárult, a következőket írják:

Magyarország 2022. június 4-én új légiforgalmi adót vezetett be a Magyarországról 2022. július 1-jén vagy azt követően induló járatok utasaira. Ez azt jelenti, hogy még abban az esetben is, ha június 4-e előtt készült a foglalás, de a járat Magyarországról július 1-jén vagy azt követően indul, ezt az új adót ki kell fizetni a Magyar Kormány részére. Az új adó mértéke 3900 Ft (kb. 10 €). A járatra vonatkozó adó utasonként 3900 forint. Az …….. Általános Szállítási Feltételeinek (4.2.2. cikk) megfelelően, tekintettel arra, hogy a légitársaságok és az utasok nem kaptak időben információt erről az adóról, ezúton tájékoztatjuk, hogy a ……… számú foglalása vonatkozásában esedékes adó összegével megterheljük a kártyát, amivel a foglalás készült. Azok az utasok, akik nem kívánják elfogadni ezt az adót, lemondhatják foglalásukat, és ebben az esetben teljes visszatérítést kapnak.

Azóta egyébként másik olvasónk is jelezte, ő a közösségi oldalán, hogy hasonló tartalmú levelet kapott a társaságtól.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a múlt héten azt nyilatkozta, hogy a kabinet folyamatosan figyelni fogja, hogy az extraprofitadó által érintett cégek áthárítják-e a terheiket a fogyasztókra, és ha ilyet észlelnek, akkor gyorsan és keményen fellépnek ez ellen.

A Ryanair ráadásul korábbi közleményben felszólította a magyar kormányt, hogy törölje el a „légitársaságokra és magyar állampolgárokra kivetett, elhibázott extraprofit-adót. Szerinte ez munkahelyeket sodorhat veszélybe, valamint károsítja a magyar turizmust, a légiösszeköttetéseket, a forgalmat.

adóextraprofitRyanair