Egy különleges gyógymasszázs köré szervezett nemzetközi képzést Faragó Katalin

FARAGÓ KATALIN külföldi vendégeket hozott ismét Hódmezővásárhelyre – YUMEIHO® INTERNATIONAL MEETING AND PROFFESIONAL TRAINING (2024. március 15 – 24.) – címmel írt posztot dr. Berényi Károly alpolgármester, akinek írásából megismerhetjük a Yumeiho masszázs eredetét és vásárhelyi történetét is.

A Yumeiho masszázs története mintegy 1600 évre nyúlik vissza. A keleti masszázstechnikák egyike. Olyan komplex, ízületstimuláló és energetikai elemeket is tartalmazó egész-testi gyúrás, melynek célja a test szimmetriájának, és ezzel harmonikus működésének fenntartása vagy visszaállítása. A masszázs az öngyógyító erőket aktivizálja, így a betegségeket megelőzi, illetve a már kialakult kórképek gyógyulását elősegíti.

A Yumeiho mai, általunk ismert, formájának megalkotója Saionji Masayuki japán mester volt.

Hódmezővásárhelyen Faragó Katalin az, aki yumeiho terápiával foglalkozik a japán mester tanítványaként már közel 30 éve (1995 óta). A japán masszázskezelés nemzetközi nyelve sokáig az eszperantó volt. Faragó Katalin 50 éve tanítja az eszperantó nyelvet.

Személyében szerencsésen egyesíti a kétféle tudást (a keleti kezelési módot és a nemzetközi nyelvet).

Többször járt Japánban is, személyes munkakapcsolata volt a yumeiho technika kidolgozójával Saionji Masayuki japán mesterrel. Szerzőtársakként a világon először jelentettek meg kétnyelvű (eszperantó-magyar) tankönyvet „Yumeiho® terápia” címmel.

A yumeiho kezelést csak speciális képzésen résztvevő és sikeres vizsgát tett egészségügyi szakemberek végezhetnek a világon. 2002-ben elkészült egy nemzetközi vizsgaszabályzat, melynél Saionji Masayuki japán mester szerzőtársa volt Faragó Katalin is, aki a magyar változatot a krakkói Shinoda Gyógyközpont segítségével adta ki. Eszperantó nyelven irt tudományos munkáiért 1988-ban megkapta a legmagasabb elismerést, a Shinoda díjat, melyet 1989-ben az angliai Brighton-ban, az Eszperantó Világkongresszuson vehette át…

1999. óta Magyarországon a Yumeiho®, védjeggyel ellátott terápiás módszer, melynek 2029-ig a védjegy-gondozója Faragó Katalin a japán székhelyű Nemzetközi Yumeiho® Központ megbízása alapján.

2020 és 2022-ben egy-egy nemzetközi eszperantó egészségügyi konferencia (IMEK) lebonyolító helyszíne lehetett Hódmezővásárhely, amit Faragó Katalin elismert szakmai munkájának is köszönhettünk…

2023-ban Pro Urbe díjjal jutalmazta sokrétű munkásságát szülővárosa, Hódmezővásárhely.

Nem sorolom tovább Katika érdemeit, mert akkor sosem jutnék el a mai napig, amikor is ismét egy nemzetközi program részesei lehetünk… – írja Berényi alpolgármester.

A nemzetközi rendezvényre 8 országból érkeztek szakemberek Vásárhelyre, hogy a keleti masszázstechnikát tovább gyakorolják a több napos szakmai továbbképző program keretében. A résztvevők között van Hisayuki Ozaki 7 dan mester Japánból, aki a Nemzetközi Yumeiho® Központ elnöke. De itt van dr. Maciej Dluski, aki szintén 7 danos mester, és Lengyelországból érkezett.

Az alpolgármester írásából azt is megtudhatjuk mi a „dan”. A „dan” mesterfokozatokat jelent. A 7 dan a legmagasabb szint. A világon az előbb említett két mester érte ezt el. 6 danos mester pedig 3 van összesen, köztük Katika is (egyedüli nőként)! – hangsúlyozta Berényi Károly.

Szóval a szakmai továbbképzésen részt vevők közül 14 -en tegnap felkeresték a felújított Városházát is, ahol Márki-Zay Péter polgármester úrral fogadtam a nemzetközi küldöttséget. A dísztermet, a polgármesteri tárgyalót, a felújított teraszt is meglátogatták, és a torony erkélyéről megcsodálhatták madártávlatból a tavaszi napfényben fürdő dél-alföldi várost. – számolt be az alpolgármester.

Berényi KárolyFaragó KatalinHódmezővásárhelyYumeiho